Drewniana tradycja zamknięta pod aluminiowym płaszczem

Ten domek letniskowy znajduje się na skraju wioski Beroun w Czechach. Na pierwszy rzut oka, budynek wygląda jak tradycyjna drewniana STODOŁA, okryta płaszczem z blachy w kolorze antracytowym.

Konstrukcja domku jest o tyle nietypowa, że pozbawiono go całkowicie rynien i kanałów ściekowych. Woda deszczowa spływa z dachu wzdłuż elewacji na ziemię. Długą fasadę wejściową, z uwagi na orientację na sąsiedni budynek, pozbawiono okien ze względu na zachowanie prywatności. Ścianę szczytową zdominowało duże okno z widokiem na wieś w oddali.

Chata nie jest klasycznie podzielona na pokoje, ale przeciwnie, połączona przestrzeń płynnie powoli i stopniowo przechodzi z jednego do drugiego. Spełniło to pragnienie rodziny, by mieć poczucie, że wspólnie spędzają miło czas, a jednocześnie każdy ma swoją prywatność. Życie toczy się na różnych poziomach wysokości, które naśladują teren zewnętrzny.

Lokalizacja: Beroun, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne