Dom letniskowy z kamienia

Czysta architektura przywodząc na myśl dawne budynki Kotliny Káli

Jesteśmy na skraju wsi, na granicy Mindszentkálla, z dala od zgiełku i dumy Pesztu. Jest spokój, cisza i proste formy. Kamienna nowoczesna STODOŁA zaprojektowana przez Váncza Művek stoi samotnie na szczycie wzgórza, przywodząc na myśl dawne budynki Kotliny Káli swoją czystą architekturą i użyciem materiałów.

Obok nas przebiega trasa Kéktúra, jesteśmy na skraju wsi, na północno-zachodniej granicy Mindszentkálla. Dom wtapia się w krajobraz, chociaż ma 33 metry długości i powierzchnię 236 m2. Wpasowującą się w krajobraz formę poprzedziło kilka ważnych decyzji. Pierwsza to plan budowy niezwykle zaaranżowanego wiejskiego domu, który zatwierdzono przez Urząd Ochrony Przyrody Székesfehérvár. Wskazując, aby dom zbudować z kamieni pochodzących z rozebranych budynków w okolicy. Budynek, zaprojektowany przez László Váncza, stał się domem wakacyjnym pełnym intymności i spokoju. Z jego geometrycznym porządkiem i regularnością zaprojektowaną do perfekcji. Brakuje mu wstrętnego blichtru i arogancji.

Kamienne ściany. Mocne, grube mury z kamienia potasowego wskazywały kierunek wykorzystania materiałów. Ukształtowały świat koloru. Chata jest tak daleko od starej wsi i tak pozostawiona samotnie w krajobrazie, że projektantka nie była bezpośrednio związana z tradycjami architektonicznymi domostwami.

Dzięki czystej architekturze adaptacyjny efekt końcowy uspokaja oko, zmusza umysł do myślenia.

Nieregularne ułożenie kamiennych murów jest cechą lokalną, w szczegółach można wyczuć rękodzieło miejscowych mistrzów i osobisty charakter pracy ręcznej. Wybór też nie jest przypadkowy, ponieważ zewnętrzną powłokę budynku tworzą wyłącznie kamienie i płytki pochodzące z rozebranych na tym terenie budynków.

Dom daje możliwość wycofania się, „ucieczki” przed letnim upałem w grube mury. Jednocześnie tworząc jego intymność, jego struktura przestrzenna jest silnie powiązana ze szczególnym środowiskiem naturalnym. Instynktowne porządkowanie to sposób, w jaki mistrzowie Kali modelowali archetyp STODOŁY i świadomy projekt architektoniczny jako Váncza Művek.

Lokalizacja: Mindszentkálla, Węgry
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne