Nowoczesna stodoła

Opracowujący projekt budynku mieli za zadanie wkomponowanie nowej bryły pomiędzy porastające działkę brzozy,
otwarcie wnętrz na otaczającą zieleń, wykreowanie bryły dobrze wpisującej się w zastaną przestrzeń, a zarazem wygodnej i funkcjonalnej.
Wnętrza zostały tak zorganizowane, zaprojektowane i naturalnie oświetlone, by zapewnić mieszkańcom komfort. Budynek zaplanowany jest częściowo jako parterowy, a częściowo jako dwukondygnacyjny pokryty dwuspadowym dachem, a jego wysokość zmienia się w zależności od funkcji oraz położenia na działce.
Część domu, zlokalizowana od strony wschodniej jest wyższa (6,5m). Podwyższenie budynku w tym miejscu nie powoduje zacienienia użytkowej części działki. Na parterze znajduje się wejście do domu, toaleta, pomieszczenie gospodarcze oraz strefa dzienna - salon i jadalnia.
Część domu usytuowana od strony zachodniej, znajdująca się bliżej lasu i pola jest niższa (4,8m). Tutaj mieści się sypialnia, łazienka, gabinet, spiżarnia oraz otwarta kuchnia połączona z wyższą częścią domu poprzez jadalnię.
Od południowej strony drewnianą bryłę przebito dużymi przeszkleniami, na poziomie poddasza ulokowano loggię, z której rozciąga się piękny widok na okoliczne pola i lasy. Przestrzeń domu została też powiększona o taras, wyłożony tym samym czarnym thermodrewnem, z którego wykonane są elewacje i dach budynku.
Thermodrewno jest to drewno uprzednio poddane obróbce termicznej. Dzięki temu działaniu stosunkowo mało odporne na warunki atmosferyczne drewno, staje się bardziej wytrzymałe i trwałe. Nie przypadkowo elewacje, dach i taras zostały zaplanowane jako czarne – chodziło o oto, by dom stał się tłem dla porastających działkę brzóz. Kształt budynku oraz drewniana okładzina nawiązuje do typografii polskiej wsi.

Zobacz również naszą galerię na Pinterest i facebook

Lokalizacja: Wojnówko, województwo wielkopolskie
Projektanci: Też Architekci
Koncepcja: architekt: Małgorzata Siekanko, designer: Marta Sękowska - Kulińska, student architektury: Wojciech Andrzejewski
Projekt budowlano - wykonawczy: architekt: Paulina Wielgosz-Konewka, konstruktor: Maciej Kaleta
Status: w trakcie realizacji
Powierzchnia użytkowa: 167 m2
Makieta: Małgorzata Siekanko
Zdjęcia: Grażyna Grasa Nowacka
Wizualizacje: Rzemiosło Architektoniczne

więcej

komentarze

Wolfie Cindy:
Cudowne miejsce!!!
ArchOmega: ponadczasowe projekty wnętrz:
(y)
ABC Budownictwo Rafał Pisarczyk:
trochę mrozi ten ciemny kolor, ale fajne:)
Konrad Tadeusz Antoszewski:
... ten kolor świetnie gra z pniami drzew w tym lesie nie zakłóca krajobrazu...
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Wolfie Cindy:
Cudowne miejsce!!!
ArchOmega: ponadczasowe projekty wnętrz:
(y)
ABC Budownictwo Rafał Pisarczyk:
trochę mrozi ten ciemny kolor, ale fajne:)
Konrad Tadeusz Antoszewski:
... ten kolor świetnie gra z pniami drzew w tym lesie nie zakłóca krajobrazu...
zobacz ten wpis na FB