Dom MW

Dom jednorodzinny został usytuowany niemal w szczerym polu, wśród łąk i łanów kukurydzy, z linią horyzontu wykończoną ścianą lasu. Ogrom otaczającej dom wolnej przestrzeni znalazł przełożenie na jego formę i rozkład funkcjonalny. Przestronne i wysokie pomieszczenia układają się w logiczne ciągi funkcjonalne, czerpiąc korzyści z ulokowania względem kierunków świata – codziennej wędrówki słońca. 

Dom stanowi swoistą scenę dla gry światła i cienia.

W związku z całkowitą ekspozycją budynku na działanie słońca zastosowano szereg zabiegów projektowych mających na celu rozproszenie bezpośredniego światła, bądź wprowadzenie i ukierunkowanie go w głąb domu. Ochronę przed ostrym światłem zapewniają duże okapy i głębokie podcienie, nastrojowe światło gwarantują ażury ceglane na przeszkleniach. 

Pas świetlików dachowych nad częścią dzienną umożliwia wędrówkę i rozproszenie promieni słonecznych po głębszych częściach i elementach wnętrza. Z kolei duże przeszklenia wprowadzają do pomieszczeń stonowane światło poranne i wieczorne. 

Materiały wykończeniowe budynku i ich kolorystyka harmonizują z otoczeniem – na elewacji zastosowano wypaloną piaskową cegłę, na dachu kwadratowe łuski z patynowanej blachy tytanowo-cynkowej.

Data: 2020 – (w trakcie realizacji)
Powierzchnia: 239m2 pow. użytkowej

Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie, Polska
Tekst: Kruk Rasztawicki Architekci

 

Czytaj więcej

Zobacz podobne