Dom na środku stawu

Pomysłowość architektów jest w stanie rozwiązać niejeden problem. Dwie stalowe konstrukcje powiększyły rodzinny dom stojący nad stawem, tworząc jednocześnie wrażenie spokoju i przebywania w bliskości z przyrodą.
 
Za ten niezwykły projekt odpowiada londyńska firma architektoniczna Hamish & Lyons. Architekci zastąpili serię niepowiązanych ze sobą i zagrożonych zalaniem budynków, które rozsiane były w ogrodzie, tworząc przestronne i minimalistyczne przestrzenie domu o nazwie „Stepping Stone House”.

Ten projekt z pewnością nie należał do najprostszych. Uzyskanie odpowiednich pozwoleń na rozbudowę zajęło trzy lata i wymagało złożenia wielu, niejednokrotnie powtarzających się wniosków. Dom bowiem objęty jest ochroną konserwatorską, a do tego leży na terenie chronionym, który jest również strefą zalewową. W tym przypadku z pewnością warto było jednak czekać.
 
Architekci Hamish & Lyons umiejętnie połączyli budynek z architekturą krajobrazu, dbając o różne zabawne i niespotykane detale, jak np. platforma do nurkowania znajdująca się wzdłuż tarasu. Jak sugeruje też nazwa projektu, jednym z zabawnych elementów są tzw. „Stepping Stones” oznaczające w tym przypadku kamienie, po których można przejść przez staw, graniczący z domem.
 
Nowa część rezydencji została ulokowana właśnie nad stawem, opierając się na minimalistycznych, stalowych palach, które sprawiają wrażenie, że budynki unoszą się nad wodą. Architekci ograniczyli czas budowy i odpad materiałów decydując się na prefabrykację większości elementów nowej konstrukcji.
 
Ostateczny efekt jest naprawdę zaskakujący. Nowe budynki połączone są z główną częścią domu przeszklonym mostkiem. Nowe przestrzenie unoszą się nad wodą, dzięki czemu nie są zagrożone zalaniem, a właściciele i goście mogą pływać pod budynkami.
Jedna z nowych konstrukcji służy jako główna przestrzeń dzienna rodziny, podczas gdy w drugiej urządzono domek dla gości. Dwa elementy łączy ze sobą mostek.
Ceglasta fasada na jednej z konstrukcji nawiązuje do istniejącego tu wcześniej domu, tworząc jednocześnie abstrakcyjne wrażenie monolitycznej formy unoszącej się z łatwością nad wodą.
Niezwykle istotną częścią tego projektu była też architektura krajobrazu, która połączyła rodzinę z otaczającą ich przyrodą. Staw znajdujący się w bezpośrednim sąsiedztwie domu został optymalnie wykorzystany. Wijąca się między roślinnością ścieżka łączy też znajdujący się od frontu rezydencji parking z budynkami położonymi w tylnej części ogrodu, prowadząc do kamiennych stopni, które w zabawny sposób zapraszają do wejścia do domku dla gości.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne