Dom na wyspie Krokholmen

Działka to niewielki cypel na stosunkowo małej wyspie Krokholmen w archipelagu Szwecji. Jest tu typowy dla tego regionu krajobraz z powyginanymi od wiatru sosnami i odsłoniętymi skałami. Lokalizacja ta oferuje jednak piękne, niczym niezakłócone widoki, choć jest mocno wyeksponowana na silny wiatr, który w tym miejscu nie jest rzadkością. Od wschodu można dojrzeć latarnię morską Almagrundet, która znajduje się na otwartym morzu. 

Rodzina właścicieli zwróciła się do firmy Tham & Videgård Arkitekter z prośbą o stworzenie jednopoziomowego domu na wakacje, który nie będzie wymagał wielu prac konserwacyjnych i będzie miał przestrzeń wspólną zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Firma zaproponowała im organizację przestrzeni w dwóch częściach. Przez centralnie ułożoną ścianę, przy której mieści się kominek, wchodzi się przez wąskie przejście do sypialni, łazienki i pomieszczenia do przechowywania różnych rzeczy. Ta część domu ulokowana jest od strony zachodniej, gdzie rośnie las. Duży pokój rodzinny z kuchnią i wejściem znajduje się od strony morza, ciesząc się nie tylko widokiem w trzech kierunkach, ale też sporą ilością naturalnego światła.
Wokół domu biegnie ściana ze szkła połączonego z drewnem. Duże, przesuwne drzwi pozwalają otworzyć salon na trzy tarasy, z których jeden jest osłonięty od wiatru i zwrócony w stronę południową, a drugi jest zupełnie otwarty na wodę, którą widać od wschodu.
Oryginalny dach budynku narzuca szczególny charakter wnętrzu, ale definiuje też wygląd całości. Poziome otwarcie głównej przestrzeni w kierunku morza jest zrównoważone przez ogólną wysokość domu, który od wewnątrz, w najwyższym swym punkcie, ma aż 6 m wysokości.
Linia dachu, która przypomina od środka namiot, automatycznie kojarzy się z najprostszym sposobem spędzania czasu blisko natury. Jest ona jednak inspirowana przez szwedzką architekturę kojarzoną z pawilonami ogrodowymi, które również wiązały się z letnim odpoczynkiem i relaksem.
Konstrukcja i wykończenia są drewniane, poza stalowymi dźwigarami, które utrzymują ciężar fasady głównej. Reszta to głównie drewno cedrowe.

Lokalizacja: Värmdö NO, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne