Dom neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla

Ten nowo wybudowany dom znajduje się na działce o powierzchni 1,5 akrów, mieszczącej się w kontekście zarówno SSSI (miejsce o szczególnym znaczeniu naukowym), jak i AONB (obszar o wybitnym pięknie naturalnym). Bycie blisko i uwydatnianie tego naturalnie pięknego krajobrazu było sednem założeń projektu.

Główny dom składa się z dwóch części; dwukondygnacyjnego elementu, który jest zakotwiczony w ziemi na krzemiennym cokole, podczas gdy jego mniejsza parterowa siostra unosi się nad nowo wybudowanym naturalnym stawem kąpielowym. Te dwie części budynku są połączone szklanym łącznikiem unoszącym się nad wodą, co dodatkowo oddziela parterową część budynku, podkreślając jej wyjątkowo intymną relację z krajobrazem wodnym i naturą terenu.

Pośrodku domu znajduje się gigantyczna przestrzeń o potrójnej wysokości. Przestrzeń ta wspomaga również zyski słoneczne i wentylację pasywną.

Aby dopełnić budynek i jeszcze bardziej zakotwiczyć dom w jego otoczeniu, starannie zaprojektowaliśmy krajobraz, aby zapewnić prosperowanie ekologii tego miejsca.

nowoczesna STODOŁA jest bardzo energooszczędna. W pierwszej kolejności wykorzystano inteligentne strategie pasywne, a następnie odnawialne źródła energii, takich jak gruntowa pompa ciepła, fotowoltaika, pozyskiwanie i recykling wody oraz materiały o wysokiej wydajności termicznej. Powstały dom jest bliski zerowej emisji dwutlenku węgla netto.

Inne atrakcje tej posiadłości to basen, sauna, studio artystyczne, garaż, kort tenisowy, jadalnia na świeżym powietrzu, jacuzzi, szlak dzikiej przyrody i rzeźby.

Lokalizacja: Chichester, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne