Przebudowa folwarku w Styrii

Na południowy zachód od Grazu w Austrii leży małe miasteczko Deutschlandsberg. Na skraju osiedla na południowo-zachodnim zboczu znajduje się niewielkie gospodarstwo rolne.

Kompleks składa się z domu i czterech budynków gospodarczych. Funkcję mieszkalną zachowano w największym budynku. Stodoła służy jako garaż i komórka lokatorska. Stajnia i mniejsze budynki gospodarcze, które służyły do ​​przetwarzania i przechowywania wina, są obecnie wykorzystywane jako pomieszczenia dla gości i budynki gospodarcze wellness. Faza projektowania i przygotowania trwała cztery lata.

Nazwa projektu- Dom P, wywodzi się od nazwiska właścicieli. Rewitalizacja folwarku obejmuje pięć budynków o łącznej powierzchni zabudowy 330 m2. Działka położona jest na wzgórzu nad miastem, wśród winnic typowych dla regionu Styrii. Pomimo znacznych ingerencji konstrukcyjnych w budynki, oryginalna architektura jest wyraźna i czytelna.

Łączna powierzchnia użytkowa domu to 245 m2 podzielona na dwie kondygnacje. Otwarty jednopasmowy układ parteru podzielono trzonem komunikacyjnym z zapleczem. Największą część parteru zajmuje salon z jadalnią. Pokoje wychodzące na południe otwierają się na okolicę dużymi przeszkleniami. Studium zorientowano na północ. Na piętrze, pod spadzistym dachem znajduje się część nocna domu. Duża sypialnia, która znajduje się nad przeszklonym salonem na parterze, posiada salonową loggię.

Wspomniane cztery lata projektowania odbiły się na jakości projektu. Minimalna powierzchnia utwardzona na działce podkreśla naturalny charakter zabudowy. Wyjątek stanowią miejsca parkingowe, drogi dojazdowe, utwardzona część dziedzińca wewnętrznego oraz ścieżki komunikacyjne między budynkami. W ogrodzie ukończono basen. Beton stanowi tylko niezbędne tereny spacerowe wokół niego.

Budynki gospodarcze odrestaurowano w niemal oryginalnej formie. Największe zmiany zaszły podczas przebudowy budynku mieszkalnego. Zachowały się ceglane części budynku. Natomiast w części mieszkalnej od strony zachodniej duże powierzchnie pierwotnej elewacji zastąpiono przeszkleniem. Podczas realizacji autorzy starali się w jak największym stopniu zachować oryginalne materiały, takie jak drewniane zamki, cegła i ceramiczne pokrycia dachowe. Dom P dostosowuje się do właścicieli, którzy przekazują swoją miłość do sztuki, dzięki prostej estetyce wnętrz.

Lokalizacja: Deutschlandsberg, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

Czytaj więcej

Zobacz podobne