Nowoczesna stodoła

Projekt jednorodzinnej nowoczesnej STODOŁY w miejscowości Kolonia Tomaszowice pod Lublinem.
 Założeniem projektowym było stworzenie nowoczesnego podmiejskiego domu przeznaczonego dla trzyosobowej rodziny. Przewodnią ideą było zaprojektowanie przestrzeni, która maksymalnie wykorzystuje naturalne warunki nasłonecznienia działki.

Drugim ważnym aspektem było wprowadzenie wyraźnego podziału między strefami dzienną i nocną.

Budynek zaprojektowany został na rzucie w kształcie litery L jako zwarta minimalistyczna bryła z bezokapowym, wielospadowym dachem. Na elewacji dominuje drewniana okładzina, blacha na rąbek oraz duże przeszklenia umiejscowione głównie od strony południowo-wschodniej oraz południowo-zachodniej.

Taras okalający dom od strony południowo wschodniej oraz zachodniej podzielono na dwie części: poranną, połączoną z przestrzenią kuchenno-jadalnianą oraz wieczorną, wypoczynkową, która znajduje się przy salonie.

Wejście do budynku możliwe jest przez drzwi umieszczone na południowej elewacji lub poprzez garderobę łączącą część garażową z dzienną. Z holu można dostać się do okazałego, wysokiego na dwie kondygnacje salonu połączonego z otwartą kuchnią i jadalnią. W strefie wejściowej znajduje się również gabinet, WC oraz klatka schodowa prowadząca do części nocnej. Główna sypialnia połączona jest z garderobą oraz łazienką i znajduje się na przeszklonej antresoli nad salonem. Piętro zawiera poza tym dwie sypialnie, łazienkę oraz pomieszczenie gospodarcze.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: Bartłomiej Stańczak







 

 
więcej