Dom pod wierzbą na belgijskiej wsi

Dom pod wierzbą na belgijskiej wsi

Pierwszym pomysłem był remont ich poprzedniego domu. Ale tak się złożyło, że tydzień po pierwszym spotkaniu w biurze architektów, klienci mogli kupić dom swoich marzeń: stary dom wakacyjny w najbardziej oddalonym punkcie wsi. Poza fenomenalnymi widokami działka ma dodatkowy atut: piękną wierzbę płaczącą.

W miarę możliwości zachowano bryłę starego domu z 1904 roku i elewację. Tradycyjna flamandzką chatę zastąpiono nową konstrukcją. nowoczesną STODOŁĘ pokryto czarną dachówką, zarówno na elewacji, jak i na dachu, co ładnie komponuje się z oryginalną cegłą. Projekt uwzględniał również życzenia klienta, a mianowicie cztery sypialnie, pracownię dla właściciela, który jest profesjonalnym ceramikiem, otwartą kuchnię dzienną oraz połączenie ogrodu z domem.

W doborze materiałów niezwykle ważny był aspekt ekologiczny. Spośród wielu bio-ekologicznych możliwości wybór padł na wapno konopne jako materiał izolacyjny w ścianach oraz na celulozę jako izolację dachu. Wewnątrz ściany wykończono tynkiem gliniastym, a do łazienki zastosowano hydrofobowy tynk wapienny. Podłogi nośne wykonane są z drewna, które pozostawiono widoczne. Te wybory przyczyniają się do uzyskania ciepła i zdrowego klimatu w pomieszczeniu.

Z zewnątrz zamontowano okna aluminiowe w kolorze głębokiej czerni, pasującym do wybranej okładziny. Od wewnątrz wykończono je drewnem, które z kolei komponuje się z glinianym tynkiem. Potrójne szyby, pompa ciepła oraz system wentylacji z odzyskiem ciepła muszą zapewnić maksymalną efektywność klimatyczną w domu.

Działka o powierzchni 4500 m2, na której powstał dom, nie była niepotrzebnie brukowana. Na przykład miejsca parkingowe wykończono żwirowym trawnikiem, a schody prowadzące do drzwi wejściowych i studio wydają się unosić nad przyjaznym dla pszczół frontowym ogrodem. Pozostałą część ogrodu zachowano w niezmienionej formie, dzięki temu będzie ewoluować wraz z rodziną. W międzyczasie klient zainstalował już wannę na świeżym powietrzu, a ogród otrzymał labirynt do zbioru owoców. Efektem jest ekologiczny dom, w którym dzięki dużym oknom mieszkańcy mogą mieszkać i pracować w pięknym, zielonym otoczeniu, a przy dobrej pogodzie można wyobrazić sobie siebie w Prowansji.

Lokalizacja: Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne