Dom położony jest na pochyłym zboczu u podnóża gór

Właściciele, mając już dorosłe dzieci, na nowo zaczęli cieszyć się życiem we dwoje. Dzieci oczywiście będą do nich wracać, ale tym razem już tylko jako goście.

LOKALIZACJA

Dom położony jest na pochyłym zboczu u podnóża gór, gdzie przez lata w zielone łąki i pola wrastała tutejsza wioska. Po wschodniej stronie działki intensywna zieleń wyznacza biegnący tu strumień. Od strony północnej stoi samotna jabłoń, która nachyla się w kierunku, w jakim zwykle wieją tu wiatry. Wszystko – cała przyroda – wydaje się zmierzać w kierunku północnym.

PROJEKT

Taki wyznaczony przez przyrodę kierunek stał się inspiracją dla architektów, którzy zaplanowali bezkonfliktowy przepływ przestrzeni wewnętrznych. Dom zachowuje właściwe proporcje, które nadają mu jednocześnie unikatowy i wyróżniający się wygląd.

KONSTRUKCJA I POZIOMY

Wszystkie trzy poziomy domu są funkcjonalne i wydają się zmierzać w jednym kierunku. Weranda otwiera się widokami nie tylko na zewnętrzny krajobraz, ale też na czyste, przestronne wnętrze, które przechwytuje południowe promienie słońca, przenosząc je głębiej, na kolejne przestrzenie. Różne poziomy przenoszą nas w inne miejsca, choć wymagają przejścia po zaledwie kilku schodach.

UŻYTKOWANIE

To dom dla dwojga, ale potrzeba tylko krótkiej chwili, by zrozumieć, dlaczego dwie osoby potrzebują przestrzeni, która wystarczyłaby dla czterech lub sześciu osób. Jedyną różnicą jest w tym przypadku częstotliwość użytkowania, krzyżowania się poszczególnych ścieżek oraz różny czas wykorzystywania przestrzeni wspólnych. Tu jednak miał wygrywać komfort i indywidualne dopasowanie.

Lokalizacja: Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne