Nowoczesna stodoła

Projekt reinterpretujący tradycyjną formę domu przysłupowego 
Punktem wyjścia do projektu było zastanowienie się nad sensem „wskrzeszania” legendy – bo skoro coś zostało zapomniane, czy pominięte przez minione pokolenia to na pewno nie bez powodu. I faktycznie, projektowanie domu przysłupowego na „starych zasadach” mija się dziś z celem i pierwotną ideą samego domu. To że powstawała piękna regionalna architektura było efektem ubocznym prozaicznych ludzkich potrzeb, aktów prawnych, dostępności materiałów budowlanych, oraz możliwości konstrukcyjnych. Gdybyśmy dziś podążali tokiem rozumowania naszych przodków, to mogli byśmy stwierdzić że lokalny materiał to nie drewno czy granit, ale pustak MAX a ekonomiczne i rozsądne jest zatrudnienie ekipy budowlanej która w ciągu kilku dni postawi dom w konstrukcji kanadyjskiej, a nie szukanie cieśli który jako jeden z nielicznych w regionie poznał tajniki łączenia drewna. W architekturze jak nigdzie indziej działa „brzytwa Ockhama” i rozwiązania sentymentalne bądź nieprzemyślane są bardzo szybko poddawane weryfikacji przez czas i użytkowników.

Oczywistym było więc zaprojektowanie domu totalnie współczesnego, który z tradycji czerpie jedynie esencję, to co ponadczasowe i niezmienne a za takie wartości uznaliśmy lekkość i smukłość bryły, konsekwentne stosowanie naturalnych materiałów oraz zasada działania konstrukcji przysłupowej.

W przeszłości dzięki zastosowaniu zewnętrznych słupów można było odciążyć ściany parteru, dzięki czemu wymiana przegniłej belki konstrukcyjnej w drewnianej izbie była znacznie łatwiejsza. Postanowiliśmy więc wykorzystać fizyczną niezależność obu poziomów dzięki czemu kamienny cokół parteru jest przesunięty względem piętra. Zabieg ten pozwolił nam stworzyć nową jakość, gdyż w bryle pojawiły się balkony i podcienie, które w dawnych domach przysłupowych nie mogły pojawić się w tak okazałej formie ze względu na zwartą konstrukcję. Przesunięcie parteru pozwoliło nam również wykadrować z przestrzeni salonu widok w głąb działki. Zabieg ten wpisuje się również w kontekst górzystego górniczego rejonu, ekspresyjnie nawiązując do tektoniki otaczającego krajobrazu.

Elewacje również inspirowane były dawnymi domami przysłupowymi, jednak wynik naszych poszukiwań to raczej geometryczny abstrakt na temat przeszłości niż kopiowanie istniejących już rozwiązań. Drewniany deseń pojawiający się na ścianach i dachu piętra wyszczupla bryłę oraz maskuje miejsca w których znajdują się zewnętrzne automatyczne okiennice. Parter obłożony został kamieniem o horyzontalnych podziałach dzięki czemu przybiera bardziej monumentalny charakter i kontrastuje z lekką bryłą piętra.

Rozwiązując wnętrza staraliśmy się otrzymać logiczną spójną i otwartą przestrzeń która była by bezpośrednim odzwierciedleniem prostoty bryły. Forma garażu wymaganego w programie konkursu również zaczerpnięta została z tradycyjnych dobudówek w których mieściły się pomieszczenia gospodarcze. 

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Tekst, projekt i wizualizacja: Karol Mądrecki , Bartosz Jaskulski, Emila Kaczor



Zapisz

Zapisz
więcej