Dom Samarkand by Napier Clarke Architects in England

Dom Samarkand – perfekcyjna interwencja

Napier Clarke Architects odnowił dom z lat 70. w Buckinghamshire w Anglii, dodając przeszklone połączenie wejściowe i przekształcając dawny garaż w kuchnię wyłożoną opalanym drewnem. Ta nowoczesna STODOŁA nosi nazwę Dom Samarkand.

Pomyślna renowacja – Dom Samarkand

Dom Samarkand zajmuje zadrzewioną działkę o powierzchni 0,4 akrów w Little Kingshill na obrzeżach wioski Great Missenden. Murowana, czteropokojowa nieruchomość została wcześniej powiększona o dwuspadową dobudówkę mieszczącą garaż. Ze względu na położenie w pasie zieleni uniemożliwiono dalszą rozbudowę budynku.

Architekci Napier Clarke współpracowali z klientami, aby ustalić, czy najlepiej będzie wyburzyć dom i odbudować go na istniejącej powierzchni, czy też unowocześnić istniejący już Dom Samarkand. „Istniejący dom z lat 70. był dość mało inspirującym, słabo rozbudowanym budynkiem. Nie był modernizowany przez około 30 lat” – twierdzą architekci. „W przypadku tego projektu naprawdę wierzyliśmy, że możemy pracować z oryginalnym domem. Pracować tworząc wysoce zrównoważony projekt dzięki zachowaniu istniejącego”.

Klienci zgodzili się zachować i zmodernizować Dom Samarkand z lat 70., ponieważ oferował najbardziej opłacalne rozwiązanie. Był to bardziej zrównoważony plan niż rozbiórka i przebudowa. Aby osiągnąć wymagane współczesne przestrzenie mieszkalne, architekci Napier Clarke zaproponowali zaaranżowanie wnętrza w bardziej efektywny sposób. Między innymi przekształcenie garażu tak, aby stał się częścią domu.

Technikalia

Ze względu na lokalizację nieruchomości w rejonie Chiltern o wybitnym pięknie naturalnym, konieczne były aktualizacje projektu. Mianowicie w celu zachowania, kontekstualizacji i ulepszenia istniejącego budynku. Zachowano oryginalny budynek z cegły londyńskiej i dodano nowe okna, aby nadać mu bardziej współczesny charakter. Jasnoszara okładzina z tworzywa sztucznego nałożona na nadbudówkę garażu została usunięta, a cała konstrukcja została owinięta opalanym drewnem.

Główną interwencją było usunięcie części dachu i ścian między dobudówką szczytową a istniejącą ceglaną konstrukcją. W efekcie powstają dwie odrębne formy połączone nowym przeszkleniem. „Chcieliśmy stworzyć dom o większej klarowności formy. Przenieśliśmy wejście między budynkiem z cegły i szczytu, tworząc przeszklone wejście” – mówią architekci. Wejście w nowym przeszklonym korytarzu prowadzi do holu, gdzie przesunięte schody wspinają się przez pustkę o podwójnej wysokości, łączącą dwa piętra.

Przestrzeń

W dawnym garażu po lewej stronie od wejścia znajduje się pomieszczenie gospodarcze oraz kuchnia położona w tylnej części domu. Kuchnia łączy się z salonem, gabinetem i formalnym salonem zaaranżowanym liniowo tak, że wszystkie wychodzą na tylny ogród i taras przy basenie. Na piętrze zmieniono również plan, aby zapewnić trzy identyczne dwuosobowe sypialnie ze wspólną łazienką i prysznicem, a także główną sypialnię z własną łazienką z prysznicem i garderobą.

Odnowione wnętrze ma minimalistyczną paletę wnętrz, z białymi ścianami i sufitami skontrastowanymi z czarnymi dopasowanymi szafkami, drzwiami i metaloplastyką, które uzupełniają pokryty drewnem budynek szczytowy.

Lokalizacja: Little Kingshill, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne