Dom „Terrace Downs” stoi u podnóża nowozelandzkiej góry Hutt

Dom „Terrace Downs” stoi u podnóża nowozelandzkiej góry Hutt

Dom „Terrace Downs” stoi u podnóża nowozelandzkiej góry Hutt, gdzie w oddali widoczne jest majestatyczne pasmo Alp Południowych. To ono stało się inspiracją dla opadających i wznoszących się asymetrycznie płaszczyzn dachu tego rodzinnego domu, zaprojektowanego przez biuro South Architects. Strome linie wytyczające dach podkreślają grzbiety górskie i doliny, które tworzą tło tego projektu.

„Terrace Downs Home” stworzono dla aktywnej rodziny, jako dom z dala od domu. Miał zapewnić wszystkie, codzienne wygody, typowe dla głównego domu, zapewniając jednocześnie wiejski charakter i relaksującą atmosferę. Właściciele chcieli w pełni korzystać z uroków wioski Terrace Downs, która leży w regionie administracyjnym Canterbury na Wyspie Południowej. Zaledwie godzinę jazdy samochodem od Christchurch można natrafić na zapierające dech w piersiach widoki górskie, którym jednak towarzyszą niezwykle mroźne zimy i gorące, suche lata. To właśnie w tym regionie powstało wiele tradycyjnych domów alpejskich, z których każdy został zbudowany zgodnie ze ścisłymi wytycznymi.

– „Naszym celem było rozwinięcie koncepcji tego, czym może być alpejski dom, pozostając w zgodzie z wytycznymi dla tego miejsca” – mówi główny architekt Craig South z Allfrey + South Architects. – „Połączenie z otoczeniem i przyrodą poprzez zastosowanie konkretnego języka architektonicznego było podstawą naszego design rationale” – dodaje South.

To połączenie przełożyło się na projekt niezwykle wyrazisty, ale jednocześnie dyskretny w swoim kontekście. Działka graniczy z polem golfowym, które również tworzy spokojne, zielone otoczenie. Architekci zaplanowali więc przestrzenie dzienne w taki sposób, by korzystały one z uroków przeciwstawnych dla siebie widoków. Pomieszczenia dzienne urządzono w górnej części domu, oferując widoki zarówno na pobliską zieleń pola golfowego, jak i na strzeliste góry, które widoczne są z tyłu domu.

– „Wyniesienie głównych obszarów mieszkalnych na pierwszy poziom oznaczało, że mogliśmy w pełni wykorzystać dwa kluczowe aspekty, zarówno od strony wewnętrznej przestrzeni mieszkalnej, jak i od strony dużego tarasu zwróconego na zachód” – argumentuje architekt.

Drugi taras zorientowany jest na wschód i pomyślano go jako miejsce, w którym można podziwiać poranne widoki na Snowy Peak.

– „Ten mniejszy taras to miejsce na kawę, przeznaczone do podziwiania porannych widoków i słońca, podczas gdy główny taras skierowany na zachód pozwala na spędzanie na zewnątrz długich wieczorów, z najbardziej spektakularnymi widokami na Mt Hutt” – mówi South.

Wnętrze

Dom ma cztery sypialnie, trzy łazienki oraz dużą przestrzeń do zabawy dla domowników i gości, idealną do relaksu i cieszenia się malowniczym otoczeniem.

– „Wiejska sceneria została wciągnięta w projekt nie tylko dzięki maksymalizacji widoków, ale także zastosowaniu określonych materiałów” – dodaje South.

Elewacja domu to naturalnie barwiona pionowa okładzina cedrowa, która miejscami zestawiono z drewnem cedrowym barwionym na ciemniejsze odcienie. Tworzy to wrażenie ruchu i kontrastu, przełamując masywną całość. Dwuspadowa forma dachu jest asymetryczna, a jej kąty rozplanowano tak, by uchwycić najlepsze widoki z każdego miejsca w domu. Dzięki temu wnętrza stają się przestronne i pełne światła, które wprowadzają do wnętrza ogromne przeszklenia. Opadająca linia dachu nad wejściem głównym tworzy w tym miejscu dodatkowe schronienie, harmonijnie nawiązując do górskiego otoczenia.

Wewnątrz powstała obszerna, zróżnicowana przestrzeń życiowa. W kuchni formę szczytową dachu przełamano, aby stworzyć dodatkowe obszary, w których można zmaksymalizować widoki na góry. Po drugiej stronie pomieszczenia wycięcie w formie sufitu stanowi piękny detal, który pomalowano, by podkreślać wertykalność przestrzeni oraz obitą drewnem część sufitu. Dębowe podłogi i stal wykorzystana w kuchni oraz kominku tworzą jednolitą, nieco rustykalną atmosferę.

Patrząc z oddali, dom surową formę, ale dopasowaną idealnie do miejsca i swego kontekstu. Jego surowość doskonale łączy też zrelaksowany, nowoczesny charakter projektu z jego naturalną, ziemistą wręcz estetyką. To projekt mocny, gotów przetrwać wszelkie żywioły, ale nie pozbawiony wdzięku i harmonii.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Lokalizacja: Nowa Zelandia

Czytaj więcej

Zobacz podobne