Trzy STODOŁY od łódzkiego biura projektowego BIAMS

Zaczęło się od nietypowych wytycznych inwestorów i ciekawej działki. Klientom i przyszłym mieszkańcom zależało na stworzeniu trzech obiektów typu nowoczesna STODOŁA: bryły nocnej, dziennej i gospodarczej, w jakiś sposób ze sobą połączonych. A zakrzewiona działka, położona nieopodal gęstego lasu, z wjazdem od północy to dodatkowy atut tego projektu.

Bryła budynku

W pierwszej najmniejszej bryle, położonej w kierunku północ-południe, którą zdecydowaliśmy się jednak odseparować, od reszty domu, była ta gospodarcza. Mimo względów praktycznych, jakie ma połączenie garażu z domem, zaważyły ekonomiczne oraz chęć stworzenia urbanistycznego wnętrza w formie dziedzińca z basenem i odizolowanym ogrodem prywatnym. Budynek o zabudowie około 100 m2 mieści dwustanowiskowy garaż oraz pomieszczenia gospodarcze i magazynowe. Dodatkowo obiekt ten izoluje akustycznie od znajdującej się w pobliżu drogi szybkiego ruchu. Druga bryła z częścią dzienną, położona w kierunku wschód-zachód o powierzchni użytkowej około 120 m2 mieści otwarty pokój dzienny (na zachód i południe), z kuchnią (na północ z widokiem na wjazd) i jadalnią (na południe), spiżarnię, WC, garderobę przy wejściu oraz gabinet i kotłownię. Bryła nocna najwęższa, lecz najdłuższa mieści część nocną z pokojami, w tym gościnnymi oraz sypialnię główną, łazienki i komunikację. Położona w kierunku północ-południe, lecz nieco skręcona, umożliwiła lokalizację wszystkich pokoi sypialnych na wschód.

Bryła dzienna ma sufit na dwie kondygnacje i okna na południe, z widokiem na dziedziniec i basen oraz na zachód. Część bryły z pokojem dziennym i fragmentem jadalni otwarto na dwie kondygnacje z sufitem katedralnym. Nie zdecydowaliśmy się jednak na popularną w nowoczesnych STODOŁACH, ścianę w formie całego szklanego szczytu. Zastosowaliśmy dwa stałe, duże okna, położone jedno nad drugim. Symetrię przełamano oknem narożnym przechodzącym ze ściany południowej. Okna te w kolorze czarnym, z cienkimi szprosami, dzielącymi szybę na kwadraty, z dodatkowymi obramówkami z tynku betonowego, tworzą mocno indywidualną elewację. Bryła ta jest niemal cała pokryta w kamieniu – w białym piaskowcu, ciosanym, niezbyt regularnym. Na masywną bryłę nachodzi dwuspadowy dach, nieco cofnięty, kryty czarną blachą na rąbek, nieco schodzącą na elewacje, z czarnymi tynkowanymi szczytami. Bryłę nocną i garażową obłożono w deskach, układanych pionowo, a kryją je dachy, bezokapowe, w kolorze czarnym. Również kryte blachą na rąbek stojący typu klik-klak.

Ukształtowanie dachu

Oczywiście przy obszernej działce wybór padł na dom parterowy. A ze względu na podmiejski charakter i otaczające w pobliżu wysokie drzewa, optowaliśmy za dachami dwuspadowymi, które częściowo również nakazywał plan zagospodarowania. Poszczególne bryły mają różne szerokości, stąd dla jeszcze ciekawszej formy, zastosowano dachy dwuspadowe, symetryczne o różnych spadkach na poszczególnych bryłach. Inna jest też wysokość ścianki kolankowej z danym obiekcie. Najniższa zaprojektowana jest w garażu, a najwyższa w obiekcie dziennym. Najmniejszy spadek dachu ma natomiast, ten, położony nad częścią nocną. Na uwagę zasługuje również łącznik z dachem płaskim, w którym mieści się obszerny hol, z którego możemy dostać się do części nocnej, dziennej, gościnnej i gospodarczej. To nieforemne Foyer (kształt powstał w związku z obróceniem brył między sobą) ma duże przeszklenia na przeciwległych ścianach. Prowadzi do niego zadaszony podcień, skrywający, mocno odizolowane wejście do obiektu. Dzięki czemu mamy nietypowy ganek, charakterystyczny dla domów w stylu country i cottage, choć ten jest bardzo nowoczesny.

Mieszanka stylów

Zarówno klimat urbanistyczny założenia, jak i dobrane materiały sprawiły, że otrzymaliśmy nieco inny styl obiektu niż zwyczajowo. Mimo, iż poszczególne bryły tego mini kompleksu są nowoczesne, w związku np. z prostą formą czy brakiem okapów. To jednak zastosowany kamień, drewniane okładziny i dodatki sprawiły, iż zaprojektowany dom jednorodzinny można zaliczyć do stylu country. A detal w postaci: okien ze szprosami, bluszcz na elewacjach, drewniane zadaszeniach tarasu z tkaninami sprawiają, iż obiekt ten ma również cechy stylu cottage. Dodatkowo klimatu nadają mu kamienne dodatki, ogródek warzywny przed kuchnią i monumentalny wiejski podjazd.

Zatem mimo pewnych cech domu wiejskiego, czy bardziej podmiejskiego, nowoczesna forma jest przełamana pewnymi tradycyjnymi detalami. Ja również naturalnymi materiałami, zaś regionalne zasady projektowania są unowocześnione. Tak dzięki temu eklektyzmowi, powstała bardzo indywidualna elewacja, bryła i całe założenie w stylu nazywanym modern country. Do potrzeb inwestorów dostosowano też funkcję tego budynku mieszkalnego. Do działki i stron świata dopasowano, nie tylko poszczególne bryły, ale i ułożenie poszczególnych pokoi. Natomiast do dalszego otoczenia, jak las, szosa, inne, powstała urbanistyka tego domu – kompleksu złożonego z trzech nowoczesnych STODÓŁ.

Lokalizacja: Łódź, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne