Nowoczesna stodoła

Na układ urbanistyczny domu wpływ miała ogromna ilość wytycznych, zakazów i ograniczeń, ale też piękna działka i determinacja inwestora.
Inwestorowi zależało na domu parterowym, jednak linia zabudowy wyznaczona w odległości aż 12m od granicy powodowała, że dom parterowy nie mieścił się na jednej działce. Inwestor zdecydował się na zakup dwóch działek, w tym jedną z dostępem do lasu.
Niewielki procent zabudowy, drzewa rosnące na działce drogowej oraz ograniczenia szerokości elewacji frontowej wymusiły zaprojektowanie garażu w piwnicy. Lokalizację zjazdu do garażu oraz formę domu zdefiniowały prześwity pomiędzy drzewami. Z poziomu drogi była tylko jedna możliwość na wjazd, który nie wymuszał wycinki wartościowych drzew.
Dom zaprojektowano jako dwie bryły usytuowane prostopadle względem siebie, które wyraźnie strefują przestrzeń na dzienną – od frontu i sypialnianą znajdującą się w głębi działki. Konieczność zastosowania wysokich dachów wykorzystano w części dziennej, podnosząc sufit równolegle do połaci dachowych. Od strony ogrodu zastosowano duże przeszklenia, które zapewniają widok na las.
Elewacje wykonano z ręcznie formowanej, nieglazurowanej cegły klinkierowej, a dach pokryto łupkiem naturalnym. Pogrążone rynny, ukryte rury spustowe, brak kominów wentylacji grawitacyjnej oraz zebranie kominków odpowietrzających w jednym, niewidocznym miejscu pozwoliło zachować prostą, konsekwentną formę, która wydobywa szlachetne materiały wykończeniowe. 

Projekt: Biuro projektowe maxberg – architekt Karol Nieradka 
autor: arch. Karol Nieradka
współpraca: arch. Maja Szymkowiak
projekt wnętrz: Daria Zaremba
zdjęcia: Sylwia Gudaczewska
Lokalizacja: Dobra k. Szczecina
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB