Dom w Duhanino

Podstawą tego projektu było tradycyjne w tym regionie podejście do budowania z wykorzystaniem drewna. Jednak grubość takich ścian nie spełnia współczesnych wymogów budowlanych i dlatego tradycja została wzbogacona tam, gdzie okazało się to konieczne lub przydatne. Ściany od zewnątrz otrzymały odpowiednie docieplenie, co z kolei miało wpływ na całą elewację.

Elewacja składa się z dwóch warstw, z których ta schowana wykończona została metalem, a ta zewnętrzna została wykonana z desek. Całość wygląda jak duża, drewniana konstrukcja, która została nałożona na kolejną, mniejszą. Część okien domu została nieco cofnięta w głąb budynku, a część wręcz przeciwnie – została zaakcentowana i wyciągnięta poza elewację. Niektóre okna znajdują się w drewnianej elewacji, ale znaczna ich liczba umieszczona jest w warstwie metalowej fasady, co podkreśla jeszcze bardziej zaplanowane w projekcie kontrasty. Dzięki takiemu zabiegowi, część okien tworzy przytulne wnęki wewnątrz domu, a część to okna wykuszowe.
Przestrzeń wewnętrzna domu została zaprojektowana w sposób podobnie złożony. Parter to wspólne miejsce, które zawiera kuchnię, jadalnię, kominek oraz miejsce do wypoczynku, które zostało zorganizowane wokół klatki schodowej. Parter otwiera się na ogród, dzięki dużym oknom ciągnącym się od podłogi aż po sufit, a teren jadalni sąsiaduje z zewnętrznym tarasem. Jedno z okien w salonie wychodzi na garaż, gdzie właściciel zamierza zgromadzić swą kolekcję motocykli – w ten sposób okno to staje się „oknem wystawowym”, z odpowiednim wykończeniem i oświetleniem.
Strefy prywatne „zawieszone są” na klatce schodowej, a każda strefa ma swój własny poziom. Nad salonem została zaprojektowana biblioteka, która przybrała formę balkonu. Sypialnia główna, która składa się z sypialni, łazienki, gabinetu i garderoby, kończy się przestronną loggią.
Ze względu na to, że dom ma wiele poziomów, niektóre z nich łączą się podwieszanymi przejściami. Prawie każda przestrzeń rozbita jest na dodatkowe „podpoziomy”, a w sypialni dla dzieci znalazło się jeszcze miejsce na umieszczony wysoko strych.
Wykończenie wnętrza opiera się na połączeniu drewna, elementów metalowych, blachy oraz sklejki. Ściany garażu oraz część parteru przy schodach została wykonana z ciemnej cegły. Drewno na różnych poziomach zostało zabarwione na różne kolory, które nawiązują też do różnych kolorów drewnianych desek z elewacji. Zapewnia to spójne połączenie wnętrza z wyglądem zewnętrznym domu.

Lokalizacja: Moskwa, Rosja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne