Przyozdobiona w sosnowe panele oraz drewno modrzewia patagońskiego

O tym projekcie przesądziła jego lokalizacja – teren porośnięty rodzimym lasem, graniczący z jeziorem Llanquihue w południowym Chile. To miejsce z pięknym krajobrazem, bujną roślinnością i chłodną, deszczową pogodą. Dom musiał pasować do tego otoczenia i dlatego architekci z firmy Duarte Fournies Arquitectos stworzyli projekt nawiązujący wyglądem do tradycyjnej typologii STODÓŁ i szop z tego regionu, które są częścią tożsamości tego miejsca.

Chilijskie szopy i STODOŁY charakteryzują się swą elementarną formą i geometrią, która kontrastuje z przyrodą, ale nawiązuje do niej poprzez swe proporcje i tekstury. Projekt oparty jest na tradycyjnych możliwościach budowlanych oraz konstrukcyjnych, dzięki czemu idealnie dopasowuje się do swej lokalizacji.

W przypadku tego domu podstawowym materiałem budowlanym stało się drewno. Wykorzystano je zarówno do stworzenia samej konstrukcji, jak i jej wykończenia. Sosnowe panele po specjalnej obróbce oraz drewno modrzewia patagońskiego to naturalne materiały, które zmieniają się wraz z upływem czasu, podobnie jak otaczająca dom przyroda. To właśnie krajobraz ma mieć znaczenie dominujące w tym miejscu. Architekci zaproponowali ograniczony zakres barw, który pozwoli stawiać przyrodę na miejscu pierwszym.

nowoczesna STODOŁA została ulokowana na skraju leśnej polany w taki sposób, by odpowiednio operowało w niej słońce, a także po to, by ograniczyć niezbędną interwencję w środowisko naturalne. Wejście oraz miejsce parkingowe znalazły się po stronie południowej budynku, dzięki czemu teren po stronie północnej ma charakter wyłącznie naturalny.

Konstrukcja domu ma blisko 9 metrów szerokości. Składa się z drewnianych belek, które ustawione są w odległości blisko 2,5 m od siebie. Taki projekt pozwalał wykorzystać standardowy format belek dostępnych komercyjnie w Chile. Do domu wchodzi się przez osłonięty zewnętrzny taras, który łączy się z przestrzenią dzienną o pełnej wysokości. Tu na parterze powstał salon, jadalnia i kuchnia, a schody prowadzą na wyższe piętro, gdzie znajduje się dodatkowe miejsce do wypoczynku.

Sypialnie główne oraz część dzienna domu wychodzą na stronę północną, dzięki czemu otwierają się na piękne, naturalne widoki oraz przyjemne, naturalne światło. W części południowej domu, od strony lasu, zebrano tzw. pomieszczenia mokre, czyli kuchnię i łazienki. Taka strategia przekłada się też na ściany zewnętrzne domu. Fasada północna jest transparentna i otwiera wnętrze na przyrodę i światło. Fasada południowa jest bardziej hermetyczna i ma specjalne okna, które pozwalają odpowiednio wentylować wilgotne pomieszczenia. Na piętrze znajdują się sypialnie dla gości oraz miejsce wypoczynkowe, które otwiera się na znajdujący się poniżej salon i jadalnię. Cały dom ma powierzchnię 230 m².

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne