Dom w Irlandii

Kształty i proporcje miejscowych stodół były inspiracją dla projektu tego monochromatycznego domu w Irlandii Północnej, stworzonego przez brytyjską firmę McGonigle McGrath.
Dom o nazwie „House at Maghera” znajduje się tuż poza granicami Newcastle w hrabstwie Down. To duża rezydencja dla pięcioosobowej rodziny.

Założenie klientów było proste. Chcieli mieć jasny i przestronny dom, który ma pasować do swego wiejskiego otoczenia. Aby to osiągnąć, architekci Kieran McGonigle i Aidan McGrath zaprojektowali dom, który ma dwa skrzydła o dwuspadowym dachu. Końce tych elementów zwrócone są w stronę drogi, podobnie jak inne budynki w wiosce. Ściany zewnętrzne w blado szarym kolorze również nawiązują do lokalnej tradycji budowlanej oraz do miejscowej tradycji murarskiej, zgodnie z którą kamienne ściany pokrywano warstwą jasnej zaprawy. Dom przykryty został cynkowym dachem.
– „Projekt został opracowany tak, by dawał swój wkład w kontekst wioski, reprezentując zbiór tradycyjnych form i czerpiąc z geometrycznego usytuowania konstrukcji w wiosce” – wyjaśniają architekci. „Ściany szczytowe odgrywają tu pewną rolę, podkreślając ruch i kierunek ulicy, oraz odsłaniają fragmenty pięknego krajobrazu, który ciągnie się dalej.”
Dwa elementy zostały ustawione względem siebie pod pewnym kątem, tworząc nieformalne podwórze przy wejściu do rezydencji. Połączone są one jeszcze jednym małym elementem, w którym mieści się pokój muzyczny.
– „Opadający dach obniża się na ten mniejszy element, tworząc asymetrię w swej dwuspadowej formie” – opisują architekci McGonigle i McGrath.
Pierwsza z dużych części ma dwa piętra. Na niższej mieści się kuchnia i jadalnia oraz osobny salon – zgodnie z obecnym trendem tworzenia planu „złamanego”, zamiast otwartego. Piętro wyżej znajdują się cztery sypialnie: sypialnia główna oraz trzy równe pokoje dla dzieci. Dodatkowa sypialnia z łazienką dla gości znajduje się w jednopiętrowym elemencie po stronie północnej, gdzie mieści się również garaż na dwa samochody.
Do wnętrz wybrano dwa rodzaje podłogi: szare terrazzo (lastryko) oraz drewno. W budynku wykorzystano również miejscowy granit, który pojawia się przy drzwiach i w serii robionych na zamówienie ławek.
Duże okna od strony południowej pozwalają podziwiać góry Mourne, a przesuwne drzwi sprawiają, że mieszkańcy mogą cieszyć się otwartymi przestrzeniami zewnętrznymi w piękne, słoneczne dni. Ramy są drewniane, ale pomalowano je na czarno, by współgrały z monochromatyczną paletą materiałów.

Lokalizacja: Maghera, County Down, Irlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne