Dom w Karolinie Północnej z przechwytującym słońce atrium

Westwood House w Asheville w Karolinie Północnej jest pełen słońca i świeżości. Ten ekologiczny budynek zaprojektowała firma Assembly Architecture & Build, z zewnątrz tworząc elewację z drewna cyprysowego o wysokim poziomie odporności, a wewnątrz wprowadzając do niego światło i świeże powietrze.

Budynek stoi w górskim Paśmie Błękitnym i jest nie tylko energooszczędny, ale też oryginalny pod względem architektonicznym. Jego „klinowe” kształty nawiązują do górskiego krajobrazu, a sam projekt maksymalnie wykorzystuje najlepsze widoki, słońce, wentylację krzyżową oraz zapewnia prywatność.

Ta rezydencja o powierzchni blisko 280 m2 ma dach, który w dużej części został wyłożony panelami słonecznymi, a w jego środkowej części architekci stworzyli centralne atrium, które wprowadza do wnętrza naturalne światło, wypełniając nim najważniejsze pomieszczenia domu. W ten sposób można też było ograniczyć liczbę okien od strony ulicy, zapewniając właścicielom większy spokój i prywatność. Otwierane mechanicznie świetliki wprowadzają do środka świeże powietrze, chłodząc go w razie potrzeby chłodnym powietrzem z piwnicy, tworząc tym samym efekt komina.

Cały projekt sprawia wrażenie zarówno otwarte, jak i jednocześnie prywatne. Ten dualizm przenosi się na wiele innych założeń projektowych, czego przykładem są intymne wnęki np. przy wejściu, jak i w części, w której powstała jadalnia. Wrażenie wnęk tworzą łuki, przypominające kształtem „dziurki od kluczy”. W całym domu pojawia się lokalnie pozyskiwane drewno sosnowe i cyprysowe, które doskonale zgrywa się z podłogami z hiszpańskiej terakoty, podkreślającej przytulny i artystyczny charakter całego domu.

Lokalizacja: Asheville, Karolina Północna
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne