Dom w klasztorze Sint Lucia we wsi Bennebroek

W dawnym klasztorze Sint Lucia we wsi Bennebroek w północno-zachodniej Holandii architekci z firmy Bureau Fraai stworzyli projekt wnętrza, który przekształcił część klasztornego budynku w wysokiej jakości kamienicę miejską, zachowując jednak charakterystyczne cechy dawnych klasztornych zabudowań.

Do wnętrza budynku o powierzchni 340 m² architekci wprowadzili nowe dębowe schody ze smukłymi stalowymi balustradami. W ten sposób powstał salon na parterze, który z jednej strony łączy się z piwnicą, a z drugiej z sypialnią dla dzieci i wielofunkcyjnym poddaszem.

Wysokie poddasze zyskało zupełnie nowy charakter i funkcje, dzięki wprowadzeniu nowego, solidnego elementu dębowego, który wydziela nowe przestrzenie. Duże pomieszczenie z oryginalnymi, starymi belkami podzielono na część sypialną z jacuzzi, łazienkę, garderobę i antresolę z wydzielonymi miejscami do pracy. Łóżko i jacuzzi osadzono na podwyższeniu, podkreślając w ten sposób główny charakter tej przestrzeni.

Lokalizacja: Bennebroek, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne