Nowoczesna stodoła

Jednorodzinny Dom na Jurze powstał na działce położonej pod Zawierciem.
Zaprojektowali go architekci z pracowni: kropka studio małgorzata łapaj & kuba kowalczyk. Projektując budynek architekci chcieli nawiązać do pobliskiego krajobrazu, w którym znajdują się: zabytkowa bryła kamiennego kościoła, ruiny zamków w Morsku i Ogrodzieńcu oraz rozsiane po okolicy ostańce skalne.

Dom składa się z dwóch głównych części - strefy mieszkalnej oraz garażu, który ma dwa stanowiska. Obie części połączone są za pomocą ażurowego, drewnianego łącznika, który wizualnie spina budynek w całość.

W projektowanych przez siebie budynkach architekci z kropka studio uwielbiają wykorzystywać kamień. Dom na Jurze wykończony został koszami gabionowymi, które wypełnione zostały lokalnym wapieniem. Taka elewacja ma sprawić, że budynek dobrze odnajdzie się w krajobrazie. By przełamać jednolite, wapienne wykończenie część budynku ozdobiono drewnianymi listwami.

Na parterze domu znalazł się salon z otwartą kuchnią oraz główna sypialnia z łazienką. Na poddaszu zlokalizowano dwie sypialnie i mniejszą łazienkę. Najbardziej charakterystyczną częścią jest jednak otwarta na pełną wysokość strefa dzienna z dużym, sześciometrowym przeszkleniem wychodzącym na ogród.

W 2013 r. Dom na Jurze został nagrodzony w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego w kategorii dom jednorodzinny.

Lokalizacja: Skarżyce k. Zawiercia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej