Dom w Melides

Celem tego projektu było zapewnienie intymności mieszkańcom przebywającym w różnych przestrzeniach. W ten sposób powstał dom główny z trzema małymi domami.
W głównym budynku mieści się kuchnia, salon oraz sypialnia właścicieli. Te trzy funkcje zdefiniowane zostały swą charakterystyczną formą. Jedna duża przestrzeń ukrywa trzy wewnętrzne, z których każda w jakiś sposób nawiązuje relacje ze swym otoczeniem. Obok domu powstały dwa duże dziedzińce. 

Trzy mniejsze konstrukcje stworzono jako osobne chaty, a w każdej z nich mieści się jedno mieszkanie. Ich przestrzeń wewnętrzna przenosi się na zewnątrz, dzięki małym, indywidualnym dziedzińcom.
Projekt ten tworzy unikatowe relacje między budynkami i otaczającym je krajobrazem. Znaczenie miały pojedyncze drzewa, widoki oraz morze widoczne na horyzoncie. Także basen został zaprojektowany z uwzględnieniem topografii działki.

Lokalizacja: Melides, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2018.01.13

Zobacz podobne