Dom w Michałowicach

Budynek usytuowany na południowym zboczu z bezpośrednim widokiem na Las Michałowicki.
 
Zaprojektowano dwie główne bryły, zwieńczone dwuspadowym dachem, które połączono ze sobą parterowym łącznikiem. Przy wykorzystaniu naturalnego ukształtowania terenu uzyskano efekt parterowej strefy mieszkalnej, w której strefa nocna jest zlokalizowana niejako na piętrze, względem terenu zewnętrznego.
 
W zachodniej części mieści się przestrzeń wypoczynkowa z przestronną kuchnią, jadalnią oraz salonem, dzięki przeszkleniom „wychodząca” na pobliski las.
 
W podziemnej kondygnacji zaaranżowano strefę wellness i spa, którą otwarto na ogród. W części wschodniej, na poddaszu powstały dwa pokoje gościnne z łazienkami.
 
Ze względu na wysokie walory estetyczne otaczającego terenu i brak zabudowy
w bezpośrednim sąsiedztwie, do której materiałowo mógłby odnosić się projektowany obiekt, zdecydowano się na użycie materiałów wpisujących go w naturalne otoczenie.

Ciemna kolorystyka elewacji w wyraźny sposób odcina bryłę budynku, a drewniane listwy z modrzewia syberyjskiego nadają mu niezobowiązujący charakter.
 
Dużą kubaturę obiektu udało się podzielić na mniejsze formy, które korespondują z podmiejskim charakterem zabudowy.

Projekt został wyróżniony 3 miejscem w konkursie organizowanym przez Małopolska Izbę Architektów- Salony Architektury 2020r.

Lokalizacja: Michałowice, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne