Dom w Nowej Zelandii

Pomysł na tę nowoczesną STODOŁĘ opierał się na stworzeniu dużej, centralnej przestrzeni, którą otaczają mniejsze pomieszczenia – tak jak kościół stojący w centrum małej wioski. Powierzchnie na antresoli, znajdujące się na obu końcach, mieszczą sypialnie oraz przestrzeń do pracy. Na górę wchodzi się po pięknych, spiralnych schodach, które swym wyglądem przypominają rzeźbę. Obie ściany końcowe są w pełni przeszklone.

Rozmieszczenie konstrukcji na działce tworzy „alejkę”, która dopasowuje się do starego, kamiennego muru znajdującego się na sąsiedniej działce. Alejka biegnie do dużych, frontowych drzwi prowadzących do przestrzeni głównej domu. Drzwi bezpośrednio sąsiadują ze schodami i znajdują się pod przejściem łączącym obie platformy antresoli. Wchodząc do domu od razu zauważa się ogromną przestrzeń o podwójnej wysokości.

Architekci zdecydowali się na wykorzystanie lekkich, betonowych paneli Litecrete, które mają odpowiednie właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu mogą pozostać odsłonięte z dwóch stron. Świetnie pasują też do stalowych belek i drewnianych podłóg, nadając wnętrzu spójny wygląd. Przestrzenie niższe na parterze tworzą pomieszczenia dla gości oraz przestrzenie dodatkowe o charakterze pomocniczym.

Lokalizacja: Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne