Dom w podmiejskiej dżungli

Celem tego projektu było stworzenie skromnego i ekonomicznego domu dla farmera i jego rodziny. Abstrakcyjne rozwiązania związane z miejskimi uprawami można więc tu znaleźć zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Projekt architektów Neogenesis+Studi0261 powstał w trzecim co do wielkości mieście zachodnich Indii – Surat. Architekci wykorzystali w nim naturalne światło oraz szczególną formę budynku.

Działka, na której stanął dom, ma dużo południowego światła, a dwa jej boki przylegają do sąsiednich budynków. Lokalizacja jest więc w pewnym sensie szczególna, choć znajduje się na obrzeżach miasta. W otoczeniu działki stoją rzędy podmiejskich domów, ale główne wejście otoczone jest serią „balkonów” oraz stopniowanych tarasów na każdym piętrze. Dzięki temu, projekt zyskuje dużą różnorodność i dynamikę, przełamując monotonię okolicy.

Różne domowe czynności zostały rozlokowane tu na różnych poziomach domu. Półprywatne przestrzenie znalazły się na parterze, a przestrzenie całkiem prywatne urządzono na wyższych piętrach. Sercem konstrukcji jest podwójnej wysokości dziedziniec, ozdobiony różnymi roślinami płożącymi i pnącymi. Zielona zasłona odcina bezpośrednie wejście wewnątrz domu, tworząc swoisty bufor.

Przestrzenie wewnętrzne oferują widok na zielony dziedziniec, wokół którego skupia się wnętrze. Kształt budynku nawiązuje do formy Shikhara, czyli hinduskiej architektury świątynnej. Świątynia z miejscem otwartym na trzy poziomy działa jak tunel wiatrowy i mechaniczny wentylator. Okrągłe okna w sypialniach tworzą ramy dla konkretnych widoków, a cała paleta materiałów współgra z naturalnymi formami i teksturami, podkreślając naturalność flory.

Lokalizacja: Indie
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne