Dom w Portugalii

Dom, który powiększyli architekci firmy Nuno Brandão Costa, znajduje się na dużej działce w Melgaço na północy Portugalii. Wcześniej zamieszkiwany był on przez 11 osób, a po zmianach miał nadal doskonale pasować do nierównego terenu dużej działki.
Piękny, dominujący krajobraz oraz charakter istniejących tu ruin sugerował, by przybudówka nie miała wyraźnych granic, a projekt miał się ograniczyć do lokalnie dostępnych materiałów, by nie tworzyć kontrastu ze starą konstrukcją i otoczeniem.

Teraz cały dom ma powierzchnię blisko 350 m2, a w nowej przybudówce znajduje się miejsce do wspólnego wypoczynku oraz trzy sypialnie. Nowa część domu znalazła się w zasadzie na poziomie piwnicy, a światło wpuszcza do wnętrz wycięcie w dziedzińcu znajdującym się po stronie wschodniej oraz przedłużenie oryginalnej fasady od strony zachodniej. To granitowa ściana wykonana z kamienia pozyskanego z lokalnie wyburzonego budynku.

W mniejszym domku znajduje się kuchnia i jadalnia rozmieszczona na dwóch poziomach, które łączą wewnętrzne schody przy północnej ścianie konstrukcji.
Architekci zaprojektowali też trzy małe elementy, które powstały niezależnie od głównej konstrukcji. Po stronie wschodniej wybudowano betonowe zadaszenie dla samochodów i do przechowywania drewna. Kolejny element to przeszklony, mały ogród przykuchenny, a od zachodu basen został zamknięty niezależną, kamienną ścianą.
Dom ma dwie ważne strony, które różnią się kształtem i funkcją. Część od strony wschodniej stanowi integralny fragment terenu i jest bardziej nieformalna. Ta od zachodu obejmuje basen i równoważy dom z otaczającym go krajobrazem.

Lokalizacja: Parada do Monte, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne