Nowoczesna stodoła

Budynek zaprojektowano na bardzo rozległej i malowniczej działce pod Warszawa.
Najbliższe otoczenie stanowi sosnowy las i kilka pojedynczych budynków letniskowych usytuowanych w dalszym i bliższym sąsiedztwie. Naturalne ukształtowany teren wznosi się w kierunku południowym i północnym tworząc kilkumetrowe wzgórze o dość szerokim szczycie.

Intencją projektu było wpisanie się z nową zabudową w naturalny kontekst działki spokojną , wyważoną architekturą. Ponieważ zakładany program użytkowy był bardzo obszerny, chcąc uniknąć masywnej, dominującej bryły, zdecydowano się podzielić dom na kilka mniejszych elementów.

Od strony ulicy dom ma formę dwóch, archetypowo prostych brył o ujednoliconych wysokościach i proporcjach  a skontrastowanych jedynie materiałem elewacji. Od strony wnętrza działki, dom odkrywa swą ukrytą w zboczu kondygnację. Funkcjonalny podział domu jest ściśle powiązany z podziałem architektonicznym budynku.

W czarnym domku,  ulokowano część dzienną z kuchnią jadalnią i salonem. Przestrzeń nad salonem jest otwarta na dwie kondygnacje, aż do dachu, a nad kuchnia i jadalnią umieszczono małą antresolę z gabinetem. Biały domek mieści część techniczną z  kotłownią i dwustanowiskowym garażem. Kondygnacja przyziemia mieści głównie funkcję sypialną przewidzianą dla licznych domowników.

Klatkę schodową łączącą oba poziomy zaprojektowano w niskim łączniku pomiędzy dwoma domkami. Tam też znajduje się główne wejście do budynku z wiatrołapem i garderobami.

Wokół domu, na rożnych poziomach przewidziano dużą liczbę tarasów, które pozwolą mieszkańcom korzystać z wyjątkowo atrakcyjnego leśnego otoczenia.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Projekt, wizualizacje i tekst: STOPROCENT Architekci s.c Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska



Współpraca autorska: Aleksandra Wolffgram







 
więcej