Nowoczesna stodoła

Indywidualny projekt domu mieszkalnego w Świeradowie Zdroju
powstał na zamówienie inwestora. Jasno sprecyzowane i jednocześnie trudne do spełnienia warunki na działce o dużym spadku.

Początkowo dom letni, później miał być domem mieszkalnym dla dojrzałego małżeństwa. Mieszkanie dla właścicieli zajmuje całą dolną kondygnację, przyziemie. Na parterze – w tym wypadku zlokalizowanym na poziomie ulicy, znajdują się dwa niezależne apartamenty dla gości oraz przestronny, podwójny garaż, który jest połączony bezpośrednio z dolną kondygnacją.

Dom jest zlokalizowany na pięknej, ale trudnej projektowo działce z południową ekspozycją i sporym spadkiem od strony drogi dojazdowej. Przestronne mieszkanie właścicieli składa się z dużego, rozświetlonego od południa salonu z oknami skierowanymi na linie kolei gondolowej nad uzdrowiskiem. Część południowych okien przesłonięta jest od wnętrza ażurowymi gabionami wypełnionymi rzecznymi kamieniami. Gabiony są zintegrowane z konwektorami ogrzewającymi wnętrze, działają także jako masa termiczna wystawiona na działanie południowego słońca – latem nie dopuszczają do przegrzewania wnętrza, zimą są w stanie zakumulować ciepło solarne. Kuchnia otwarta na salon jest dodatkowo wyposażona w spiżarnię, piwniczkę, która została schowana pod poziomem gruntu, przy północnej elewacji.

Do wykończenia elewacji budynku użyto lokalnych materiałów. Przyziemie obłożone jest masywnym kamieniem łupanym w postaci masywnej, grubej na około 50cm okładziny. Parter i dach wykończono lokalnym łupkiem bazaltowym ciętym i kładzionym „na dziko”.

W kontraście to tych organicznych, naturalnych materiałów są detale obramień okiennych ze rdzewiejącej blachy Cortenowskiej.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Projekt, wizualizacje i tekst: Architekt Tomasz Mielczyński

więcej