Nowoczesna stodoła

Projekt domu jednorodzinnego - nowoczesna STODOŁA niedaleko miasteczka Linkoping w Szwecji powstał na bardzo nietypowym terenie.

 Nie dość że na stromym stoku to jeszcze na skałach. Za to z pięknym widokiem na pobliskie jezioro i w cichym, sielankowym otoczeniu. Ze względu na lokalne prawo ograniczające powierzchnię zabudowy, budynek musiał zostać podzielony na trzy osobne budynki: główny dom, biuro oraz garaż.


Życzeniem klienta było by był nowoczesny a jednocześnie szanował sąsiednią zabudowę o podobnej kubaturze i charakterystycznej, tradycyjnej kolorystyce (odcienie czerwieni, granatu i szarości). Budynek miał wtopić się w otoczenie, a jednocześnie zachować indywidualizm. Główne materiały elewacyjne to corten (blacha z naturalną warstwą ochronną przypominającą rdzę) oraz poszarzałe drewno. Mieszkańcy chcą zachować dużą część pierwotnego drzewostanu i zieleni niskiej w najbliższym otoczeniu by nie ingerować w przyrodę tych pięknych terenów.


Dom posiada 2 sypialnie, łazienkę kotłownię, przedsionek oraz pokój dzienny z aneksem kuchennym. To ostatnie pomieszczenie ma wysoki sufit, z którego widać poddasze w formie antresoli. Tam również powstanie trzecia sypialnia lub pokój rekreacyjny. Biuro w formie oddzielnego budynku posiada jedno pomieszczenie. Duży taras domu otacza go z trzech stron zapewniając widok na jezioro oraz tereny położone w dolinie.


Szacunek do tradycji skandynawskiej przekłada się również na wystrój wnętrza co jest naturalne i wręcz nieodzowne w tym przypadku.


Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook




Architekt:  Łukasz Lewandowski, STRUKTURA Biuro Architektoniczne




Tekst: arch. Łukasz Lewandowski









więcej