Dom wakacyjny w Cercal

Dom wakacyjny w Cercal

W sercu Alentejo znaleźliśmy prawdziwy archetyp STODOŁY, z widokiem na oszałamiający krajobraz. Zlokalizowany w uprzywilejowanej lokalizacji, z utrudnionym dojazdem, istniejący budynek, z całym jego potencjałem, miał swoje przestrzenie zaprojektowane w sposób chaotyczny i dość zagmatwany. Przestrzenie wewnętrzne, w tym dwie współzależne sypialnie, w niewielkim stopniu korzystały z naturalnego światła, a także z zewnętrznych obszarów wokół domu.

Wyzwaniem, które zostało nam postawione, było wymyślenie na nowo wnętrza tego domu wakacyjnego. Celem uczynienie go bardziej słonecznym i funkcjonalnym, a jednocześnie stworzenie niewielkiego budynku, który mógłby pomieścić apartament gościnny. Jak również pomieszczenie do przechowywania sprzętu i mebli ogrodowych.

Nowy sposób zamieszkiwania nie tylko wnętrz, ale także lepsze przedefiniowanie przestrzeni i obwodów wokół domu.

Szanując dziedzictwo kulturowe tego budynku i mając na celu podkreślenie walorów przyrodniczych związanych z tą lokalizacją, program rozwija się teraz w domu wzdłużnie. Nieformalnie, pomieszczenia socjalne domu zajmą puste przestrzenie pozostawione przez pokoje i sanitariaty, które celowo zajmują całą elewację wejściową domu. Po przeciwnej stronie te strefy mieszkalne i socjalne starają się teraz złapać więcej światła i spokoju ogrodu. Rytm dużych otworów w elewacji, hojny, ale wyważony w kompozycji, zagwarantuje bezpośredni dostęp, praktycznie do każdego punktu domu w tym na ganek. Teraz bardziej otwarty i szczery w relacji z ogrodem i basenem.

Powierzchnia: 237 m2
Lokalizacja: Cercal, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne