Dom Y

Kiedyś w tym miejscu stał niezbyt atrakcyjny domu o kiepskiej organizacji przestrzennej, który pewien klient z Finlandii odziedziczył po swoim ojcu.
 
Dawny dom był zaprojektowany tak, by sprostać oczekiwaniom i gustom poprzedniego pokolenia. Był też zbyt duży i zbyt kosztowny w utrzymaniu, a wokół domu – choć teraz trudno w to uwierzyć – ciągnął się idealnie wypielęgnowany trawnik oraz paradny ogród.

Nowy właściciel uznał, że przyszedł czas na gruntowne zmiany i postanowił przywrócić działce dawny charakter z naturalnym lasem sosnowym, budując niewielki dom, który będzie pasował do tego leśnego otoczenia. Nowy dom oraz ogród zostały zaprojektowane tak, by pasowały też do nowoczesnego gustu swoich domowników. Dodatkową zaletą miał być fakt, że w przyszłości nie trzeba będzie pielęgnować żadnych trawników.

Koncept

Dom składa się z trzech STODÓŁ, które zestawiono razem tworząc kształt litery „Y”. Każde z trzech skrzydeł ma wnętrze o innej wielkości (szerokość i wysokość), ponieważ pełni różne funkcje, a takie rozwiązanie wprowadza hierarchię przestrzenną. Wielkość pomieszczeń zmienia się w taki sposób, by w każdym tworzyć odpowiednią atmosferę. Ze względu na zachwycającą lokalizację, doskonałe doświetlenie oraz różne perspektywy, architekt nie chciał się skupiać na żadnym konkretnym widoku, a cały koncept projektowy oparł na rozległej perspektywie 245°. Codzienne funkcje domu przesuwają się zgodnie z ruchem słońca, a kształt litery „Y” tworzy osłonięte podwórka z każdej strony budynku, chroniąc mieszkańców przed silnymi wiatrami, które często wieją na działce.

Dom i patio są lekko uniesione, dzięki czemu mieszkańcy mogą jeszcze lepiej doświadczać pięknej scenerii działki. Salon wysunięty w stronę jeziora wydaje się lekko unosić nad wodą, kiedy patrzy się na zewnątrz. Architekt zadbał też o to, by z każdego pomieszczenia w domu można było wyjść na zewnątrz, więc latem dom wydaje się jeszcze lepiej łączyć ze swoim otoczeniem.

Na zewnątrz

nowoczesna STODOŁA została zaprojektowana tak, by miała dwojaki charakter. Od strony głównego wejścia wydaje się być zamknięta, stara i tradycyjna. Jednak po drugiej stronie od jeziora, budynek otwiera się na otoczenie dzięki zastosowaniu ogromnej ilości szkła i dużych tarasów. Drewno zastosowane na elewacji jest surowe, więc z czasem będzie stopniowo szarzeć.
Wewnątrz

W środku dominuje subtelnie pobielana deska świerkowa, która wzmacnia więzi z otoczeniem domu. Koncept opierający się na trzech wewnętrznie połączonych skrzydłach i powszechnym zastosowaniu szkła tworzy wrażenie przenikającej się, płynnej przestrzeni. Niewielkie powierzchnie łazienek i sypialni są proste i przypominają nieco pudełka wykonane z jasnej sklejki. W ten sposób architekt chciał wzmocnić iluzję starej STODOŁY, którą zamieniono we współczesny dom. Jako punk centralny wnętrza zastosowano tu duży, czarny kominek.

Lokalizacja: Finlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne