Projekt obfitujący w niespodzianki

Dom z Niespodzianką zawdzięcza swoją nazwę nietuzinkowemu elementowi konstrukcji, jednak proces jego powstawania także obfitował w niespodzianki, nie zawsze niestety przyjemne. Już na etapie budowy, pracując przy fundamentach, ekipa natrafiła na niecodzienne znalezisko — kilka ton śmieci zakopanych w gruncie. Zmusiło to inwestorów do zweryfikowania planów i wymusiło znaczne zwiększenie nakładów na stworzenie solidnej podstawy pod budynkiem.

Pomimo problemów pojawiających się także podczas kolejnych etapów, projekt szczęśliwie udało się zrealizować, dokonując niewielkich zmian i wprowadzając konieczne kompromisowe rozwiązania.

Dom zachwyca i zaskakuje swoją formą. Główna część widoczna z drogi ma formę nowoczesnej STODOŁY.

Ujednolicona elewacja z blachy na rąbek dodaje bryle nowoczesności. Ściana od ogrodu dzięki wykończeniu pokaźnymi przeszkleniami otwarła się na zieleń. Doświetla pomieszczenia i zależnie od pory roku zaprasza do wnętrz inne obrazy. Dodatkowo dodaje, wydawałoby się zimnej i poważnej, blaszanej okładzinie lekkości. Z tej strony zlokalizowano też spory taras ozdobiony wysokimi trawami. Ta część została zaanektowana przez inwestorów do spotkań i zabaw na powietrzu.

Tarasowy ciąg komunikacyjny prowadzi nas do niespodzianki tej właściwej, która cieszy właścicieli i zaskakuje wszystkich, którzy pierwszy raz odwiedzają to miejsce. Niewidoczny z drogi, nieco niższy, modernistyczny łuk dobudowany przy bocznej elewacji to wisienka na torcie. Podobnie jak w głównej części, ściana od ogrodu została tu zwieńczona dużymi przeszkleniami.

Mariaż różnej wielkości form przy jednym budynku uatrakcyjnia bryłę i dodaje jej oryginalności. To dowód na to, że warto było nie poddawać się na starcie, aby móc cieszyć się finalną wersją Domu z Niespodzianką!

Lokalizacja: Sosnowiec, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne