Dom z pozornie zwyczajnym dachem

Z jednej strony ten drewniany dom z Korei Południowej wygląda jak typowa chata z tradycyjnym, dwuspadowym dachem, ale z drugiej strony dach wydaje się być niezgodny z klasyczną bryłą.
Budynek o nazwie „Shear House” został zaprojektowany przez studio STPMJ, które ma swoje biura w Nowym Jorku i Seulu. To dom należący do rodziny mieszkającej w wiejskim rejonie w południowokoreańskim hrabstwie Yecheon. 

Architekci Seung Teak Lee i Mi Jung Lim potraktowali ten projekt jako okazję do eksperymentu z tradycyjnym dachem dwuspadowym, który jest popularną cechą koreańskiej architektury, jak również wielu innych miejsc na świecie. Zaprojektowali dwupiętrowy budynek z pozornie zwyczajnym dachem, który następnie nieco przesunęli. Z jednego końca stworzyli prostą, asymetryczną ścianę szczytową, podczas gdy z przeciwnej strony ściana jest zupełnie odmienna.

„Shear House tworzy nowe miejsce w istniejącym tu krajobrazie” – uzasadniają architekci. „Dom ma dwa różne końce – typową ścianę szczytową oraz drugą ściętą i przesuniętą.” „Od strony miasteczka ludzie widzą jednak klasyczną ścianę szczytową” – dodają. „Dopiero kiedy wchodzi się do domu, powoli widać wprowadzone zmiany i nowe zacienienia, aż w końcu dostrzegamy różnicę.”
Nowy kąt dachu tworzy dodatkowy cień od strony południowej budynku, gdzie słońce operuje najmocniej. Aby podkreślić niezwykłą formę domu, architekci zdecydowali się na elewację z drewnianych, wąskich desek, które zostały ułożone pionowo, nadając zewnętrznej bryle jednolity, minimalistyczny wygląd.

„Podwójna elewacja pomaga kontrolować ciepło i wilgotność, dzięki czemu poprawia się wydajność domu zarówno w zimie, jak i latem” – wyjaśniają architekci.
Wewnątrz dom podzielony jest na „rzędy”. Po stronie południowej ciągnie się dwupoziomowa przestrzeń salonu i jadalni z wbudowanymi schowkami, niskim stołem otoczonym przez poduszki oraz strefą telewizyjną. Strona północna dzieli się na dwa piętra z pokojami. Na parterze kuchnia i łazienka wciśnięte są miedzy dwie małe sypialnie, a na poziomie wyższym znajduje się otwarta biblioteka. Wszystkie pomieszczenia mają drewniane podłogi i ściany pomalowane na biało. Jednak różne kąty dachu nadają każdej przestrzeni inne wymiary.
Dom ma taras znajdujący się na wyższym piętrze, znajdujący się w miejscu, w którym dach został ścięty.

Lokalizacja: Korea Południowa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne