Dom z wygodnym dodatkiem

Dom z wygodnym dodatkiem

nowoczesna STODOŁA to nie tylko budynki stawiane od zera.​To także sposób na rozbudowę, modernizację budynku czy na przykład dobudowanie do bryły domu garażu. W efekcie staje się wygodniej, funkcjonalniej, a przy tym nie zostają utracone walory prostej elegancji nowoczesnej architektury.

Weerde to niewielka miejscowość we flamandzkiej Brabancji, na trasie kolejowej między największymi belgijskimi miastami Brukselą i Antwerpią. Jej największą atrakcją są pozostałości średniowiecznej śluzy i bramy na rzece Zenne. Weerde jest zabudowana prostymi domami z dwuspadowymi dachami i klinkierowymi elewacjami. Jeden z nich trafił na deski kreślarskie architektów z pracowni Kati Lamens.

Pochwała geometrii

Zadanie, jakie stanęło przed architektami – zaprojektować dobudowany garaż, którego mieszkańcom domu brakowało najbardziej. Nie było to łatwe, bo prosta bryła, przykryta dość stromym dwuspadowym dachem wydawała się skończoną całością. Do tego ścisła zabudowa okolicy i wielkość przestrzeni wokół domu stanowiły pewne ograniczenia.

Architekci postanowili więc pozostawić bryłę domu w nienaruszonej formie, a dobudowany garaż wyróżnić formą i sposobem wykończenia, by pozostać wiernym integracji projektu z szerszym otoczeniem.
Garaż ma więc kształt prostopadłościanu z płaskim dachem, który został funkcjonalnie i proekologicznie wykorzystany – jest kolejnym miejscem (poza dachem domu) na instalację fotowoltaiczną. Takie wykorzystanie dobudowanej bryły wynika z postawy architektów, którzy stawiają na kreatywne myślenie o zrównoważonym rozwoju, świadomości energetycznej w projektowanych przez nich budynkach.
Strefa wejścia jest miejscem, w którym dwie bryły się łączą. Dach garażu, przeciągnięty w stronę budynku tworzy praktyczny okap nad drzwiami. Dzięki niemu nawet w niepogodę można wygodnie przejść z garażu do domu. Co ciekawe garaż ma bramy po obu stronach.

Gra kolorami i wzorami

Architekci postanowili też skontrastować elewacje obu brył. Dom ma elewację z brązowej cegły klinkierowej, natomiast garaż jest wykończony wielkoformatowymi płytami włókno-cementowymi EQUITONE [natura] w najjaśniejszym odcieniu N 164. Kolor płyt włókno-cementowych jest dobrze zgrany z kolorem ogrodowej nawierzchni, co sprawia, że doskonale wtapia się w otoczenie domu. Jasne wykończenie elewacji garażu sprawia, że jego bryła wygląda lekko i jest, zgodnie z założeniami, dopełnieniem domu, nie zaburza jego prostoty ani nie dominuje nad nim.

Ciekawym zabiegiem jest też zestawienie wzoru z klinkieru z prostymi liniami tworzonymi przez wielkoformatowe płyt EQUITONE [natura]. Kontrast jest także między niejednorodną, chropowatą powierzchnią brązowych cegieł a matową, jedwabiście gładką powierzchnią płyt włókno-cementowych. Jednak powierzchnia płyty nie jest całkowicie jednorodna – widoczne są w niej rozmieszczone losowo włókna, które nadają jej szlachetny, głęboki i naturalny wygląd.

Bezpieczna elewacja

Wybór wielkoformatowych płyt EQUITONE [natura] na elewację sprawia, że zachowane są względy bezpieczeństwa budynku, ponieważ płyty są odporne na ekstremalne zjawiska atmosferyczne, a także ogniochronne. Dodatkowo dają optyczną spójność z główną bryłą domu, a także jego otoczeniem. Projekt jest zgodny z wymogami zrównoważonego rozwoju, ponieważ zostały tu wykorzystane naturalne surowce.

Lokalizacja: Weerde, Belgia

Czytaj więcej

Zobacz podobne