Domek na drzewie na Alasce

To dom na drzewie, który gwarantuje niezapomniane widoki. W swym najwyższym punkcie budynek stoi blisko pięć metrów nad ziemią. Jego stromy dach, odsłonięte belki i ściana z okien sprawiają, że jest to idealne miejsce na nocleg, jeśli chce się poczuć otaczające piękno Alaski. W piękne, słoneczne dni mieszkańcy domu mogą podziwiać nawet najwyższy szczyt Ameryki Północnej, górę Denali. 

Jak zapewnia rodzina Nelsonów, która zajmowała się budową tego niezwykłego domku, kilka letnich tygodni, jakie spędzili oni na Alasce, by stworzyć to miejsce, było spełnieniem ich marzeń. Cały projekt jest perfekcyjnie przemyślany od początku do końca. Niezwykle stromy dach sprawia, że śnieg sam zsuwa się z jego powierzchni, a do wejścia prowadzi rampa i mostek, który w pełni dostępny jest nawet dla osób na wózku inwalidzkim.

Cała seria stalowych belek, na których stoi dom, zapewnia doskonałe właściwości, niezależnie od pogody, a rosnący z tyłu świerk, który stał się częścią konstrukcji, pozwala nazwać ten budynek „domkiem na drzewie”.

Budynek składa się prawie w całości z drewna cedrowego. Panele zewnętrzne zostały wykończone japońską techniką zwaną „shou sugi ban”, która nadaje drewnu głęboki, dymny kolor. Wnętrze to przede wszystkim wielofunkcyjne pomieszczenie, w którym jest sporo przestrzeni do organizacji spotkań towarzyskich i kameralnych wykładów. Wszystko to w otoczeniu panoramicznych widoków na otaczające budynek lasy i góry. Na przeciwległej ścianie do okien umieszczono oryginalne, wiszące półki, które pełnią różne funkcje.

Pete Nelson wraz ze swą rodziną starannie wybrali wszystkie materiały tak, by znosiły one ekstremalne wahania temperatury typowe dla Alaski. Z tego względu nie zastosowali np. drewnianych podłóg, które mogły odkształcać się z czasem, a zamiast tego wykorzystali wysokiej jakości winylowe płytki, by podłoga wyglądała jak drewniana. Odsłonięte belki idealnie pasują do miejsca, nawiązując do atmosfery domku w górach.

Goście, którzy tu przyjadą, mogą korzystać też z dużego tarasu, który pozwala jeszcze lepiej zintegrować się z przyrodą.
Cały koncept tego projektu opierał się głównie na założeniu, by z ciemności lasu wejść do jasnego, przestronnego pomieszczenia, które zapewniało będzie doskonały kontakt z przyrodą i okolicą.
 
Lokalizacja: Alska
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne