Domek na działce

Ten niewielki domek powstał w mieście Aarhus w Danii, w przepięknym rejonie w  pobliżu jeziora Brabrand. nowoczesną STODOŁĘ otaczają łąki znajdujące się przy jeziorze, a sama działka leży przy publicznej ścieżce spacerowej biegnącej wokół jeziora.

Projekt domku został przygotowany przez architekt Kristian Olesen, która inspirowała się nordycką tradycją związaną z domkami powstającymi na działkach. Często były to małe chatki budowane samodzielnie z materiałów pochodzących z odzysku.

Ten konkretny domek został ulokowany na działce w taki sposób, by właściciele mogli cieszyć się stworzonym w sąsiedztwie słonecznym ogrodem, który łączy się z otaczającym go krajobrazem. Od strony południowej i zachodniej powstały tarasy, będące przedłużeniem salonu, który w dowolnej chwili można otworzyć na okoliczne krajobrazy.
nowoczesna STODOŁA ma kompaktowy kształt i został zorganizowany w taki sposób, by idealnie wykorzystać ograniczoną przestrzeń całej działki. Jest on uniesiony lekko na fundamentach, dzięki czemu mieszkańcy mają lepsze widoki i są lepiej chronieni na wypadek ulewnego deszczu.

Wnętrze o powierzchni w sumie 50 m2 zostało zorganizowane jako pojedyncza przestrzeń, która ciągnie się przez całą długość budynku. Sufity są podniesione i odzwierciedlają zewnętrzny kształt domu. Przestrzeń wewnętrzna jest podzielona przez element centralny, który mieści łazienkę. Od strony zachodniej znajduje się salon z kuchnią, a od wschodu urządzono sypialnię. Cały domek można podzielić na cztery pomieszczenia, dzięki przesuwnym drzwiom znajdującym się po obu stronach elementu centralnego.

Na ścianie północnej zebrano wszystkie praktyczne funkcje domku, układając je w linii ciągłej, która biegnie przez całą długość domu. Na linii tej znajduje się kuchnia, miejsce do przechowywania, pomieszczenie gospodarcze oraz zewnętrzna szopa, jak również zewnętrzna kuchnia. Taka funkcjonalna organizacja funkcji praktycznych domu stanowi kompaktowe rozwiązanie, które zapewnia dodatkową przestrzeń pozostałym funkcjom budynku.

Domek ma drewnianą konstrukcję obitą różnymi materiałami drewnianymi. Dach został wykończony deską ułożoną na zakładkę, co inspirowane jest dawną tradycją nordyckich dachów drewnianych, a deski przechodzą aż na powierzchnię ścian zewnętrznych, co nadaje całości wrażenia spójnego i spokojnego. Z tego powodu nachylenie dachu jest zintegrowane z elewacją, tworząc niezaburzoną formę geometryczną.

Ściany szczytowe zostały wykończone od zewnątrz deskami ułożonymi pionowo, by kontrastować z deskami na dachu i fasadzie. Framugi okien wykonano z drewna daglezji, zbierając je w grupy. Pomiędzy oknami elewacja znowu się zmienia, ponieważ wykończona jest ona ułożonym pionowo, surowym drewnem. Deski na dachu i fasadzie są zaimpregnowane smołą drzewną, dzięki czemu odcinają się one wyraźnie czarną barwą.

Architekt chciała stworzyć maksymalnie proste wnętrze, by zwiększyć w ten sposób wrażenie przestronności. Podłoga, ściany i sufity zostały obłożone sklejką sosnową, podobnie jak element centralny mieszczący łazienkę. Podobne wykończenie mają drzwi i meble, stając się integralną częścią całego wnętrza.

Lokalizacja: Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne