Domek plażowy

Przy sąsiednich ulicach zaczynają się jednak coraz częściej pojawiać bardziej nowoczesne domy, które są odzwierciedleniem zmieniających się czasów oraz zmian zachodzących na tutejszym rynku nieruchomości.
W przypadku tego domu klienci firmy Jackson Clements Burrows Architects szukali pomysłu na to, czym zastąpić ich zniszczony, podupadający domek plażowy, który należał do rodziny od wielu lat. Dom zgodnie z życzeniem klientów, miał być nie tylko domkiem na weekend, ale miał spełniać wszystkie wymagania zapewniające komfort w codziennym życiu. Klienci spędzili sporą część swego życia w miejscowości Barwon Heads i teraz szukali pomysłu na dom, który łagodnie zintegruje się ze swym otoczeniem, adaptując się jednocześnie do zmian zachodzących w miasteczku.

Właściciele od lat znali architekta Jona Clementsa, który niejednokrotnie odwiedzał zarówno ich zniszczony domek w Barwon Heads, jak i ich dom z gospodarstwem stojący w wiejskiej okolicy z widokiem na dolinę Moorabool. Tym łatwiej było mu zrozumieć potrzeby rodziny i przygotować projekt, który będzie spełniał nie tylko ich obecne oczekiwania, ale też te, które mogą pojawić się w przyszłości. Z powodzeniem przekonywał ich też do swoich pomysłów. Początkowo klienci nie byli na przykład przekonani, że potrzebny im będzie garaż, skoro zawsze parkowali na zewnątrz. Wzięli jednak pod uwagę stworzenie garażu, który pomieści jeden samochód lub łódź, choć obawiali się jak wpłynie to na ogólny projekt domu. Po wielogodzinnych rozważaniach i dyskusjach osiągnęli kompromis i wraz z architektami wypracowali rozwiązanie, które dla nich było optymalne.
Organizacja domu jest podzielona na trzy główne pawilony, które połączone są  przeszklonymi przejściami – od południa, północnego zachodu i północnego wschodu. Całość tworzy ogród i podwórko osłonięte od wiatru.
Pawilon południowy to przestrzeń, która tworzy głównie otwarty salon, ale mieści się tam również gabinet, pralnia oraz sypialnia gościnna z łazienką. Pawilon ten znajduje się w miejscu strategicznym działki i zapewnia mieszkańcom widoki na rzekę. Element północno-zachodni obejmuje sypialnię główną oraz dodatkowy apartament. Ostatni z trzech pawilonów, ten od strony północno-wschodniej znajduje się od strony ulicy i nawiązuje do tradycyjnych wiejskich szop, które budowane były z drewnianych listewek, zapewniających wentylację i chłodzenie.

Lokalizacja: Barwon Heads, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne