Domek POSPOKÓJ - w relacji z otoczeniem

Domek POSPOKÓJ – w relacji z otoczeniem

Punkt wyjścia: nowoczesny domek letniskowy w stylu skandynawskim. Cel: stworzenie niepowtarzalnego projektu wkomponowanego w niezwykłe miejsce położone w otoczeniu lasów, łąk i jeziora. Efekt: minimalistyczna bryła w konstrukcji drewnianej z symetrycznym dwuspadowym dachem o różnej wysokości ścianek kolankowych.

nowoczesna STODOŁA ma dwa oblicza – z jednej strony surowa forma pokryta naturalnym drewnem, z drugiej blachą, która jest kontynuacją pokrycia dachu. Odpowiednie proporcje oraz nowoczesne wzornictwo sprawiły, że projekt przerósł oczekiwania inwestorów. Ściana szczytowa, wychodząca w kierunku jeziora, w dużej części przeszklona, ma za zadanie skutecznie doświetlić wnętrze budynku oraz prezentować widok na naturę. Działka, poza obrysem budynku, w całości stanowi powierzchnię biologicznie czynną, by w pełni korzystać z jej walorów, a dzięki szklanej elewacji mieszkańcy mają poczucie przenikania zewnętrza do wnętrza i odwrotnie. Bliska relacja z otoczeniem czyni projekt niepowtarzalnym i pozwala na zaznanie odpoczynku z dala od miejskiego zgiełku.

Wnętrze domku zaprojektowano w oparciu o skandynawski minimalizm. Przestrzeń zawiera wszystko co niezbędne, jednak nie odwraca uwagi od tego, co najważniejsze – kontaktu z naturą i odpoczynku. Przenikanie zewnętrza do wnętrza i odwrotnie widzimy w zastosowaniu jednakowych materiałów, zarówno na ścianach, suficie, jak i na elewacji domku. Drewno jako myśl przewodnia, wynikająca z konstrukcji budynku, pojawia się na wielu płaszczyznach. W części dziennej zaprojektowano miejsce na sofę, okrągły jadalniany stół oraz w pełni funkcjonalny aneks kuchenny. Jednym z elementów wyposażenia domku jest kominek typu koza, którego prosta forma sprawia, że za dnia jest pięknym meblem, a tuż po zmroku staje się pierwszoplanową postacią ocieplającą wnętrze. Żelbetowy trzon, dzielący przeszkloną fasadę w ścianie szczytowej, z zewnątrz pokryty deską, od wewnątrz prezentuje swoje surowe piękno. Za aneksem znajduje się łazienka, której wewnętrzną bryłę zaakcentowano pomalowaną na czarno sklejką. Na piętrze zaprojektowano dwie sypialnie, do których prowadzą schody ze stalową balustradą. Jedna z sypialni znajduje się tuż przy fasadzie, która otwiera widok na jezioro.

Poznaj więcej projektów od Yono Architecture. 

Powierzchnia: 38 m2
Lokalizacja: Trupel, Warmińsko -Mazurskie, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne