Nowoczesna stodoła

To projekt londyńskiej firmy Haworth Tompkins. Firma odnowiła stary, zniszczony budynek, znajdujący się na terenie kampusu „Dovecote Studio”.
To znany międzynarodowy kampus muzyczny w kompleksie Snape Maltings, założony przez Benjamina Brittena. Stara konstrukcja opuszczonego budynku stała się rodzajem „gniazda” dla nowych murów. Firma odpowiedziała swym projektem na istniejące warunki zabudowy, dodając do nich odrobinę artystycznej wrażliwości, umiejętnie łącząc stare mury z nową estetyką.

Istniejące ruiny tworzyły kiedyś dwupiętrowy gołębnik wybudowany z cegły. Choć uległ on poważnemu zniszczeniu, zagadkowy wygląd tych ruin stał się dobrze znanym widokiem zarówno dla samych muzyków, jak i dla tych wszystkich, którzy przychodzili tu na koncerty. „Te drobne cegły i zardzewiałe ramy okienne ucieleśniały romantyczny aspekt miejsca oraz równowagę między opustoszałymi, zrujnowanymi budynkami a otaczającym je krajobrazem, który od pierwszego momentu przyciągnął uwagę Benjamina Brittena do Snape.”

Nowe studio bazuje na oryginalnym, industrialnym wrażeniu, jakie tworzy campus i wydaje się wdzięcznie wyrastać ze starych tradycji tego miejsca. Struktura studia wykonana ze stali kortenowej stanowi osobną konstrukcję, która jednak uzupełnia istniejące mury, łącząc się z nimi również swym rdzawym odcieniem dopasowanym do czerwonych cegieł.
„W rezultacie powstał budynek, który z daleka budzi ducha oryginalnej budowli, ale widziany z bliska odsłania swą całkowicie nową twarz.”

W czasie budowy trzeba było najpierw ustabilizować ruiny, by wstawić w nie nową konstrukcję. Firma Suffolk Welding stworzyła jedną stalową całość. Powierzchnie boczne oraz dachowe są wykonane z pełnych płyt stalowych w rozmiarze 1200 x 2400mm, które zostały zespawane, a w których później wycięto otwory na drzwi i okna w miejscach, jakie narzucało wewnętrzne ułożenie budynku. Każdy panel został odpowiednio przygotowany przez pracowników miejscowej stalowni, a następnie dostarczony na miejsce i złożony w jedną całość w pobliżu ceglanych ruin.

Budynek pełni obecnie funkcje studia artystycznego, a duże północne okno zapewnia idealne doświetlenie pracującym wewnątrz artystom. Jest na tyle funkcjonalny, że może służyć także muzykom jako miejsce prób, a w razie potrzeby zamienia się w miejsce koncertowe, a nawet wystawowe.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej