Drewniana dobudówka w austriackim Klosterneuburg

Studio architektoniczne Smartvoll zrekonstruowało i rozbudowało stary dom w mieście Klosterneuburg w Austrii, otaczając go trzema kolejnymi budynkami, które oferują większą przestrzeń całej rodzinie.

Smartvoll stworzyło tzw. House B dla sześcioosobowej rodziny, która nie chciała wyburzać stojącego tu wcześniej budynku. Właściciele lubili „czarujący”, miedziany dach domu oraz metalowe, wykrzywione wykończenia balkonów. Potrzebowali jednak więcej przestrzeni i dlatego o pomoc poprosili architektów.

– „Aby nie zmiażdżyć starego domu z perspektywy wizualnej, zamieniliśmy jedną przybudówkę na trzy” – wyjaśniają przedstawiciele firmy Smartvoll. Tak powstała wieża dla dzieci, salon oraz jadalnia, która łączy stare z nowym. To tu cała rodzina może się „gromadzić jak wokół ogniska”.

Wieżę dla dzieci tworzy dwupoziomowy budynek z dwuspadowym dachem. Na parterze znajdują się dwie dziecięce sypialnie oraz osobna toaleta i łazienka z prysznicem. Poddasze to dwie kolejne sypialnie oraz łazienka z wanną. Wbudowane meble we wszystkich dziecięcych pokojach tworzą biurka ustawione przed dużymi oknami. 

Kolejny budynek jest jednopoziomowy i mieści jedno pomieszczenie z płaskim, zielonym dachem, które łączy przestrzeń dzieci ze starym domem. Znajdująca się tu jadalnia to centrum wszystkich rodzinnych historii, a duże okna i przesuwne drzwi prowadzą stąd do ogrodu. Ta część budynku spoczywa na betonowej podstawie równając się poziomem ze starym domem. Schody w betonowym tarasie prowadzą do domku dzieci oraz trzeciego elementu przybudówki, w którym mieści się salon z biblioteką.

– „My po prostu lubimy nadawać poszczególnym pomieszczeniom skrajnie różne cechy” – mówią architekci. – „Salon wygląda jakby pochodził z winnicy, wieża dzieci ma widoki na dolinę, a mały taras idealny jest na śniadania i powitania z sąsiadami, którzy mieszkają z południowo-wschodniej strony. Wszystko to można odkryć w ciągu kilku minut w całej grupie poszczególnych domków, ale choć są to pomieszczenia bardzo różne, zawsze ma się wrażenie ciągłości przestrzeni”.

Ściany i sufity w nowych budynkach wykończono prostymi deskami, a jadalnia i salon oraz kuchnia mają ten sam styl podłóg lastrykowych. Część ściany w jadalni ma to samo wykończenie co elewacja nowych zabudowań.

Parter starego domu to otwarta kuchnia i przestrzeń rodzinna wraz z łazienką i spiżarnią. Większość piętra zajmuje sypialnia główna z łazienką, a pozostała przestrzeń to gabinet i osobna toaleta.
– „Bardzo poważnie potraktowaliśmy pragnienie właścicieli, by za wszelką cenę zachować stojący tu wcześniej dom” – wyjaśniają architekci. – „Istniejące budynki stają się źródłem atmosfery, która wzbogaca każdy nowy budynek swoją historią, patyną i urokiem”.

Lokalizacja: Klosterneuburg, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne