Drewniana kaplica dla rowerzystów

61 pni drzewa zostało wykorzystanych do budowy miejsca odpoczynku i kontemplacji przy ścieżce rowerowej, biegnącej przez południowo-zachodnie Niemcy.

Wooden Chapel, czyli Drewniana kaplica, została zaprojektowana przez Johna Pawsona, i jest jednym z siedmiu nowych przystanków zbudowanych przy ścieżce rowerowej w bawarskim lesie, ufundowanych przez fundację Siegfrieda i Elfriede Denzel.

– „Klient chciał, by stworzyć przestrzeń, która będzie azylem dla rowerzystów i dobrym miejscem do kontemplacji” – wyjaśnia Pawson, który był jednym z siedmiu architektów, którzy otrzymali to zlecenie.
Architekt miał wykorzystać w swoim projekcie przede wszystkim drewno, więc postanowił, że zachowa je w stanie możliwie najbardziej zbliżonym do naturalnego. Stąd pomysł na wykorzystanie całych pni daglezji zielonej, która została docięta tak, by tworzyła proste belki. W ostatecznej formie miały one wyglądać tak, jakby poukładano kłody jedna na drugiej i pozostawiono je do wysuszenia. 

– „W drewnie wykonano minimalną ilość cięć, dzięki czemu całość jest bardzo solidna” – wyjaśnia architekt, który od dawna specjalizuje się w tworzeniu przestrzeni kontemplacyjnych. Jego najbardziej znane projekty obejmują klasztor Nový Dvůr w Czechach i Kościół św. Maurycego w Bawarii.

Drewniana kaplica to prosta przestrzeń, która obejmuje tylko jedno pomieszczenie. Rowerzyści mogą się w nim schronić i odpocząć, ale miejsce sprzyja też duchowym refleksjom. Wejście to prostokątny otwór wycięty po jednej stronie konstrukcji. Po drugiej znajduje się drugi otwór – okno, które odsłania otaczającą budynek przyrodę oraz szczyt kościoła w pobliskiej wiosce  Unterliezheim.

Podłoga to betonowa płyta, dzięki której drewniana konstrukcja nie stoi w wodzie. Światło do wnętrza wpada przez delikatne, umieszczone wysoko wycięcia, które przypominają od środka okna znane z clerestorium. W jednej ścianie szczytowej wycięto również prosty znak krzyża, który wypełniono kolorowym szkłem.

– „Otwarcia w konstrukcji podkreślają grubość drewna, a wąskie wejście celowo tworzy wrażenie bliskości” – wyjaśniają przedstawiciele londyńskiego studia architekta dodając, że masywne drewno tworzy tu jednocześnie ciepłą i przytulną atmosferę.

Lokalizacja: Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne