Drill Hall House

Ten projekt to odnowienie i adaptacja dawnego budynku wojskowego pochodzącego z roku 1905. Budynek znajduje się na terenie społeczności Inner West w Sydney, a sam projekt obejmował nie tylko odnowienie oryginalnych detali i palety materiałów starej konstrukcji, ale też stworzenie współczesnych dodatków, które razem miały ukształtować pełen relaksu dom dla nowych właścicieli.

Choć w latach 1990-tych oryginalny budynek został poddany różnorodnym, nie zawsze udanym przeróbkom, kluczowym elementem było pozostawienie go w formie nienaruszonej i wprowadzenie tylko koniecznych ingerencji. Architekci zastosowali więc dwojakie podejście: odbudować i odnowić kluczowe detale dawnego budynku wojskowego oraz wprowadzić nowe elementy architektury, które będą stanowiły odpowiedź na potrzeby i oczekiwania nowych właścicieli, z poszanowaniem dla oryginalnej formy i lokalizacji budynku.

Główne działania architektów objęły więc odnowienie frontowej fasady, elewacji bocznych, dachu, ogólnej formy wnętrza, stalowych belek dachowych oraz pozostawienie dużej wysokości we wnętrzach, które na to pozwalają. Stosownie do potrzeb, wprowadzono też jednak nowe przestrzenie domowe oraz otwarto budynek na ogród i otoczenie.

Wejście od strony ulicy tworzy ogromny łuk wejściowy z dużymi, drewnianymi drzwiami, które otwierają się na halę mieszczącą salon, kuchnię i jadalnię. Przestrzenie płynnie przechodzą jedna w drugą, łącząc się z dużym tarasem i ogrodem od strony północnej. We wnętrzu stworzono dwie przestrzenie antresoli zawieszone nad halą główną. Mieszczą one apartament dla gości oraz gabinet, a całość otwiera się na północny taras, który stał się częścią linii dachu. 

Wnętrza na poziomie ogrodu całkowicie przebudowano, tworząc prywatny pokój medialny, sypialnię główną z łazienką oraz część dzienną, przylegającą do dużego ogrodu z nowymi drzewami i odnowionym basenem.

Wzorując się na oryginalnej formie budynku i jego materiałach, architekci otworzyli przestrzenie wewnętrzne na przyjemną bryzę i naturalne światło. Prostota i jakość tego projektu podkreślają jego integralność, historię oraz dawne funkcje, dostosowując jednak całość do potrzeb współczesnych mieszkańców.

Lokalizacja: Sydney, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne