Duński, wakacyjny dom w USA

Ten wakacyjny dom znajduje się na długim półwyspie przy amerykańskim Hood Canal. Choć jego właściciel mieszka obecnie w USA, w projekcie widoczne są jego duńskie korzenie oraz inspiracje związane z lokalizacją działki. Architekci zainspirowali się czystą, prostą i ekonomiczną formą oraz materiałami typowymi dla klasycznego duńskiego sommerhus, który stał się punktem wyjściowym dla tego projektu. Całość podzielona została na trzy konstrukcje z dwuspadowym dachem, które starannie zintegrowano z miejscem, wykorzystując maksymalnie widoki, jakie oferuje lokalizacja. Proste formy, obite ciemnym drewnem cedrowym, spokojnie dopasowały się do otoczenia, stanowiąc przejście między gęstym lasem i niewielką łąką, która odsłania widoczną poniżej wodę.  

Najważniejsze funkcje publiczne i prywatne podzielono na dwa osobne elementy połączone wspólnym wejściem. Budynki obrócone są względem siebie, by zapewnić większe wejście i umożliwić organizację pomieszczeni tak, by maksymalnie wykorzystać widoki w najważniejszych pomieszczeniach. Seria tzw. francuskich drzwi w salonie otwiera przestrzeń na otoczenie zewnętrzne i odsłania panoramiczny widok na położony po stronie południowej Hood Canal. Sypialnia główna cofnięta jest na stronę zachodnią przy łące, dzięki czemu właściciele mają więcej prywatności i mogą podziwiać widoki na pasmo górskie Olympic Mountains oraz zatokę, którą widać między rosnącymi w pobliżu drzewami.

Stojący wcześniej na działce budynek został odnowiony i dopasowany do całości, a wcześniej odsunięto go nieco od nowych budynków.
Nawiązując do duńskich korzeni właściciela, wnętrze domu wykończono w sposób prosty i ekonomiczny, zachowując lekkość i jasne barwy, które kontrastują z częścią zewnętrzną domu. Białe ściany, sosnowe podłogi oraz drewniane okna i drzwi tworzą ciepłą atmosferę w przestronnych, sporych pomieszczeniach. Dyskretne, ciemniejsze elementy, np. blaty kuchenne i oświetlenie, zastosowano po to, by wizualnie połączyć wnętrze domu z jego elewacją. Szklane, otwierane drzwi w najważniejszych pomieszczeniach przedłużają przestrzeń domu na zewnątrz, otwierając się na tarasy lub na łąkę. Spora ilość okien zapewnia dodatkową wentylację i wpuszcza do wnętrza odpowiednią ilość naturalnego światła.

Projekt ten jest przykładem pracy architekta, który umiejętnie połączył życzenia klienta z możliwościami i ograniczeniami miejsca oraz budżetu, tworząc spójny, niedrogi dom wakacyjny. To ciepłe i wygodne miejsce, które z wdziękiem integruje się ze swym otoczeniem, zapewniając duży komfort wypoczynku swemu właścicielowi.
Projekt został wyróżniony w konkursie AIA Home of Distinction, 2017.

Lokalizacja: okolice Seattle, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne