Dvynys

W objęciach jeziora i lasu – wiejska willa „Bliźniaki”

Nowa nowoczesna willa jest rekonstrukcją starego budynku, zaprojektowaną przez architekta Tomasa Lapė i jego zespół. Można powiedzieć, że architekt pomógł sformułować zadanie nowego domu, który miał stać się atrakcyjnym i pożądanym miejscem rodzinnych spotkań wypoczynkowych. Założeniem było zaprojektowanie nowego, wygodnego i nowoczesnego domu, zachowującego swoją semantyczną tożsamość.

Kształt podąża za funkcją

Duża działka w terenie leśnym, otoczona z jednej strony jeziorem, pozwala rodzinie bez przeszkód cieszyć się prywatnością i spokojem. Ograniczona powierzchnia przebudowy nie pozwoliła jednak na zaprojektowanie dużego budynku. Nie było to jednak konieczne. Architekci ze Studija Lape stanęli na wysokości zadania i zaprojektowali w pełni funkcjonalny dom. Jego niewątpliwym atutem jest przestronny salon na partnerze, z dużymi przeszkleniami otwierającymi go na spokojna taflę jeziora. Poprzez nietuzinkową bryłę składającą się z tradycyjnych kształtów, na ograniczonej powierzchni znalazło się miejsce nawet dla zadaszonego tarasu.

Historia powstania „bliźniaka”

Aby zachować przejrzystość i przestronność salonu, a także spełnić marzenie Inwestorów o salonie z wysokim sufitem, postanowiono przesunąć piętro budynku na bok. Takie rozwiązanie udało się uzyskać architektom dzięki zamontowaniu obszernej wiaty z nachodzącymi na siebie sufitami. W ten sposób zyskano przestrzeń na stworzenie tarasu, którego zadaszeniem jest podstawa piętra budynku. Oszczędzając miejsce na parterze, gdzie obok salonu przepływa tylko strefa saun, wszystkie sypialnie, a nawet pomieszczenie techniczne znajdują się na górze. Zarówno elewacje Bliźniaka, jak i jego dach pokryto tymi samymi ciemnoszarymi płytkami klinkierowymi nadającymi kompozycji rzeźbiarskiej wizerunek ogromnego pnia. Tym samym nawiązano do leśnego otoczenia budynku.

Między dwiema muszlami

We wnętrzu, podobnie jak w elewacjach, powtarza się idea tzw. muszli, nadając integralność zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. O ile na zewnątrz ciemne płytki klinkierowe pełnią rolę muszli o tyle podłogę, ściany i sufit wyłożono parkietem z bielonego dębu. Dzięki temu jego mieszkańców otacza ciepła faktura i kolor drewna. W strefie saun użyto sidingu cedrowego. Bliźniaczy dom tworzy harmonijny i pełen szacunku związek z otaczającą naturą. Podobnie jak kilka gałęzi wyrastających z jednego drzewa, tak wydzielone są strefy do wzajemnej i prywatnej rekreacji. Projekt architektoniczny oddaje zasadę natury – podczas gdy wykończenie elewacji jest sztywne, materiał wnętrza – bielony dąb – jest miękki i lekki. Duże przeszklone okna otwierają się na krajobraz, zanika granica między wnętrzem a zewnętrzem.

Zielone rozwiązania zrównoważonego rozwoju

Z uwagi na lokalizację działki, Inwestorom szczególnie zależało na ekologicznych rozwiązaniach. Płyty g-k zastąpiono lekkimi panelami ze słomy i gliny. Budynek wyposażono w ogrzewanie i chłodzenie geotermalne. System inteligentnego domu utrzymuje korzystny mikroklimat i pomaga w zarządzaniu domem. Systemy można aktywować zdalnie, aby ustawić żądaną temperaturę w pomieszczeniu.

Lokalizacja: Litwa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne