Dwie bliźniacze rezydencje w kształcie STODOŁY

Łącząc estetykę nowoczesnej STODOŁY z loftowym stylem życia, architekci Ancerl Studio przeprowadzili renowację dwóch niszczejących budynków w Parkdale w Toronto.
 
Kiedy projektant Nicholas Ancerl trafił na napis „Na sprzedaż” w wielokulturowej dzielnicy Parkdale w Toronto uznał, że to świetna okazja dla jego firmy. Na działce stały dwa, częściowo połączone ze sobą budynki, które „były tak zniszczone, że wymagały pełnego remontu, a my z chęcią podejmujemy się takich projektów” – mówi dyrektor firmy Maxime Bocken.
 
Architekci postanowili, że nowe budynki będą naśladować linie dachów w okolicy, ale będą tworzyć dwa wolnostojące domy jednorodzinne, które otrzymały wspólną nazwę „Sorauren 116”.
 
Sporym wyzwaniem było prowadzenie projektu na niezwykle wąskiej działce, o szerokości zaledwie 5,5 m. Z tego powodu architekci musieli skupić się na pionowym rozłożeniu wszystkich przestrzeni funkcjonalnych. – „Musieliśmy być bardzo kreatywni i innowacyjni planując wszystkie przestrzeni” – mówi Bocken. – „Ciasna działka była też dużym wyzwaniem, kiedy dźwig ustawiał stalowe schody, a ceglaste fasady były tworzone na miejscu” – dodaje architekt.
 
Sorauren 116 został zaprojektowany z myślą o architekturze rodzimej stodoły, ale w jej nowoczesnej interpretacji. Od ulicy widoczna jest przede wszystkim cegła, stal i szkło, ale bliskie spojrzenie ujawnia rozdzielenie obu budynków. Ancerl Studio zdecydowało się na połączenie materiałów tradycyjnych i współczesnych, stosując cegłę o żółtawym zabarwieniu, deski z odzysku oraz duże okna z czarnymi, stalowymi framugami.
 
Każda rezydencja ma blisko 280 m2 i sufity na wysokości około 8 m. W każdej znajdują się trzy sypialnie, a w domach wygodnie może mieszkać 5-osobowa rodzina. Wewnątrz architekci i projektanci stworzyli wrażenie przytulności i gościnności, wprowadzając elementy drewniane, odsłoniętą cegłę oraz wykończone drewnem schody.

Na parterze mieszczą się przestrzenie dzienne, w tym przestronna, biała kuchnia z marmurowymi blatami. Salon to przytulna, kompaktowa przestrzeń z tyłu nieruchomości, mająca ograniczoną paletę barw i przyjemne materiały. Całe wnętrze domu ma styl „loftowy”, dzięki czemu wydaje się on być otwarty i przestronny. Takie wrażenie potęgują jeszcze duże przeszklenia.
 
Na samej górze powstała energetyzująca przestrzeń sypialni głównej z łazienką. – „Obejmuje ona luksusowy pokój kąpielowy, garderobę oraz prywatny balkon z widokiem na wierzchołki drzew” – mówi Bocken.

Lokalizacja: Toronto, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne