Dwie Stodoły

dwie STODOŁY – Projekt autorstwa pracowni architektonicznej RS+ cechuje prostota, a jednocześnie naturalne wkomponowanie w otaczający go krajobraz.

Jak mówią Robert Skitek i Szymon Borczyk, architekci odpowiedzialni za projekt, wymaganiem inwestorów było, aby budynek był otwarty na południowy ogród, przestrzenny i wygodny. Aby tego dokonać i rozbić kubaturę, podzielono bryłę budynku na dwie różniące się materiałowo i funkcjonalnie części. Pierwszą ukierunkowano na południe i zawarto w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowano bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. W niej umiejscowiono pozostałe strefy funkcjonalne domu. Ponadto obie bryły przesunięto względem siebie, aby jeszcze powiększyć podjazd, który ze względu na dosyć wąską drogę dojazdową, musi służyć do zawracania samochodem. Zabieg ten pozwolił także na wytworzenie zacienionej, prywatnej części tarasu dostępnego bezpośrednio z sypialni. Ponadto bryły domu przesłaniają się tak, że do głównej sypialni nie docierają bezpośrednie promienie słoneczne w godzinach popołudniowych, co daje czas na wychłodzenie się pomieszczenia na noc. Obie bryły połączyliśmy ze sobą otwartą, przeszkloną antresolą – mówią architekci z RS+.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: RS+ Robert Skitek
Foto: Tomasz Zakrzewski
Lokalizacja: Tychy
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne