Dwupiętrowa przybudówka

Dom stoi w Queensland w Australii, a sama powierzchnia przybudówki to ponad 169 m2. W nowym budynku mieści się spora kuchnia oraz duży salon z ogromną liczbą drzwi prowadzących na zewnątrz. Jest tam też antresola, która może być wykorzystywana do pracy lub do zabawy. 

„Przytulność” to pewnie nie jest pierwsze słowo, które przychodzi do głowy tym, którzy po raz pierwszy widzą takie przestronne wnętrze, ale wystarczy chwila, by dojrzeć różne cechy charakteryzujące przytulne pomieszczenia. Caldwell udało się to osiągnąć dzięki stworzeniu na parterze strategicznych wnęk oraz siedzisk przy oknach. Ciągnąca się nad głową antresola i przejście obniżają częściowo pomieszczenie tworząc wrażenie zamknięcia w miejscach, w których wydaje się to być przydatne. W ten sposób niższy sufit odróżnia kuchnię i tworzy niszę dla piecyka opalanego drewnem. Szkło i stalowe kraty wykorzystane na antresoli sprawiają wrażenie większej otwartości.

Duża ściana czarnych szafek na ścianie zachodniej mieści sprzęty kuchenne oraz inne rzeczy, ukrywając też drzwi do łazienki, a jednocześnie stając się śmiałym, charakterystycznym elementem, który łączy dwa poziomy budynku.

Odpowiednio dobrane materiały, takie jak beton, drewno z odzysku, stal, cegła z recyklingu, tworzą właściwy balans ciepła i kontrastu. Drewno wykorzystane w różnych miejscach pozostaje raczej surowe, nosząc ślady czasu i zużycia.  Cegły pozyskano z fabryki w Sydney i miejscami mają one ślady graffiti i patyny. Duże przeszklenia w ścianie wschodniej pozwalają domownikom swobodnie przechodzić na podwórze, do jadalni i do rodzinnych sypialni, które znajdują się w starej części domu.

Na uwagę zasługują też jednak północna i południowa część przybudówki. Oba te końce wykorzystują przeszklenia, by prezentować widoki na sąsiednią posiadłość. Po stronie zakończonej kuchnią urządzono zamknięty teren do grillowania.

Lokalizacja: Queensland, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne