Groote Scheere Bureau B+B

Wiejska posiadłość Groote Scheere

Biorąc pod uwagę obecny klimat gospodarczy, właściciele posiadłości wiejskich w Holandii szukają nowych sposobów życia. Ceny szybują w górę, a rolnictwo jest pod presją. Właściciele muszą znaleźć nowe wsparcie ekonomiczne dla swoich posiadłości wiejskich. Jednym z takich przykładów jest posiadłość wiejska Groote Scheere o powierzchni 800 ha w północno-wschodniej Holandii. Bureau B+B wynajęła firma deweloperska wcześniej funkcjonująca pod nazwą Fortis Vastgoed Landelijk, obecnie znana jako ASR Vastgoed. Celem architektów z siedzibą w Amsterdamie było stworzenie wizji i planu jakości konstrukcji dla dziewięciu domów. Kryteria? 9 domów na planie otwartym oraz jeden pilotażowy, w zakresie od 375 metrów do 1000 metrów sześciennych, bez wytyczonych granic ogrodu na posiadłości wiejskiej.

Groote Scheere ukierunkowany na otoczenie

Posiadłość wiejską Groote Scheere zlokalizowano na granicy Drenthe i Overijssel w Holandii. W tym miejscu zawsze istniała spójność między budynkami a przyrodą. Okolica słynie z gruntów rolnych, wiejskiej atmosfery i różnorodnych cech krajobrazu. W przeciwieństwie do innych osiedli mieszkaniowych na całym świecie, w których rozwój może być jedynie rzekomy, Grote Scheere jest wyjątkowy, ponieważ każdy dom jest indywidualny i odpowiada warunkom panującym na miejscu. Choć każdy dom jest niepowtarzalny, każda z brył ma podobne cechy, które tworzą spójną „rodzinę”. Taki zabieg wzmacnia tym samym rozpoznawalność miejsca. Obiekt wyróżnia się na tle innych wiejskich posiadłości prostą i skromną zabudową zaprojektowaną poprzez powiązanie lokalizacji mieszkań z przejściami w krajobrazie. Pierwsze mieszkanie, pilotażowe, czyli „Dom Wejściowy” ukończono w czerwcu 2009 roku.

Wizja „9+1” wywodzi się z charakteru istniejących i zniszczonych budynków, z których większość to domy wiejskie. Projekt Groote Scheere, łączący styl budowlany z krajobrazem, tylko wzmocnił koncepcję, by odkrywać i poruszać się po krajobrazie, podążając za mieszkaniami.

STODOŁY nad potokiem, z trzciną, ze strzechą

Lokalizację mieszkań wybrano z myślą o najbardziej unikalnych lokalizacjach. Tematyka willi trzcinowej, willi polowej, willi powodziowej, lasu, potoku, alei, stawu, granicy i willi wejściowej tworzy silną spójność. Na przykład „Creek Villa” stoi pomiędzy dwoma lasami, a strumień przepływający przez środek dzieli dom na dwie części. Dach staje się wówczas tarasem i działa jak most przez potok. Zaproponowana typologia mieszkaniowa sugeruje różne sposoby zamieszkania, np. dom, w którym to dzieci opiekują się rodzicami.

Charakterystykę dawnych gospodarstw i STODÓŁ przełożono na nowe typologie mieszkaniowe. Gospodarstwo „Halle” stanowi punkt wyjścia dla kształtu charakterystycznego budynku, gdzie dach dominuje nad fasadą. STODOŁA wznosząca się ze zboża i trawy mieści mieszkanie zanurzone w krajobrazie. Krajobraz ten pełni funkcję ogromnego ogrodu, który ze względu na swoje położenie i naturalną morfologię jest dostępny zarówno prywatnie, jak i publicznie.

Mieszkania w krajobrazie tworzą ciągłą powierzchnię, na której dach i grunt stają się jednym i tym samym, działając jako pas w krajobrazie, zacierając granice między publicznym i prywatnym. Infrastruktura wzmacnia tę ideę.

Każdy dom to inna historia

„Dom wejściowy – projekt pilotażowy – zlokalizowano na końcu sąsiedniej wioski Anerveen. Ta lokalizacja nie jest przypadkowa – mieszkanie wraz z „De Eindhoeve”, naprzeciwko farmy, stanowi bramę do posiadłości. Czarny, drewniany dom ma ostre kontury i przypomina prostą STODOŁĘ łączącą go z domem wiejskim po przeciwnej stronie drogi. Dach otwiera się na krajobraz, stając się prywatną przestrzenią zewnętrzną. Drewniany taras znajduje się tuż nad krajobrazem ze względu na niewielką różnicę wysokości, przez co wytyczenie prywatnej przestrzeni jest zbędne. Dom nie jest otoczony krajobrazem, ale jest w nim osadzony.

Fasada składa się z szeregu okiennic, które odgrywają zasadniczą rolę w wyglądzie mieszkania. Tam, gdzie duże pionowe żaluzje z boku wpuszczają światło, otwarte latem, działają również jako rolety przeciwsłoneczne. Żaluzje poziome po przeciwnej stronie są mniejsze i węższe, przypominające szczeliny w elewacji zagrody. Zamiast nakładających się gontów, panele lekko uchylone wprowadzają światło przez okiennice. Dachy kontrastują z oryginalnymi zagrodami, gdzie ściany zewnętrzne są pokryte strzechą. Kryty strzechą dach „domu wejściowego” został wpuszczony głęboko w jego drewnianą bryłę budynku, tworząc pas, w którym dach i grunt dosłownie zachodzą na siebie, usuwając rozgraniczenie między architekturą a krajobrazem oraz między publicznym i prywatnym jako całość.

Groote Scheere wsparciem ekonomicznym

W pierwotnym gospodarstwie przestrzeń mieszkalna i przestrzeń przechowywania siana to dwie istotne przestrzenie. Te zabytkowe elementy nabierają nowego znaczenia w „Domie wejściowym”. Elastyczna powłoka mieszkania sprawia, że ​​ściany stają się zbędne i tworzy jedną dużą przestrzeń wewnętrzną. Siano wisi nad środkiem otwartej przestrzeni jak podłoga i ma intymną, przytulną atmosferę. Po otwarciu okiennic na tym strychu na siano można zobaczyć przepiękny krajobraz Overijssel.

Posiadłość wiejska Grote Scheere jest doskonałym przykładem nowego wsparcia ekonomicznego dla posiadłości wiejskich w Holandii. Po ukończeniu, proponowane mieszkania i istniejące budynki stworzą unikalną posiadłość wiejską, napędzaną walorami krajobrazu. Siłą Groote Scheere jest to, że osiedle jest rozpoznawane dzięki typologii mieszkań i silnemu powiązaniu z jego historią, kontekstem, krajobrazem i sobą nawzajem.

Pragniesz wznieść STODOŁĘ w duchu eko? Zajrzyj do naszej zakładki „Wykonawcy” i zapoznaj się z energooszczędnymi STODOŁAMI… lub takimi niezależnymi energetycznie.

Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.09.10
zdjęcia: Lard Buurman
architekci: Bureau B+B
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne