Nieby Crofters Cottage Jan Henrik Jansen, Marshall Blecher

Rekonstrukcja Nieby Crofters Cottage

Architekci Jan Henrik Jansen i Marshall Blecher nadzorowali staranną przebudowę i zarazem rozbudowę 120-letniego domu krytego strzechą w północnych Niemczech. Nieby Crofters Cottage był w opłakanym stanie, kiedy klienci Jansena i Blechera, para z Hamberg, poprosili kopenhaskich architektów o zaplanowanie remontu.

Rekonstrukcja z użyciem materiałów domu 

Projekt Nieby Crofters Cottage zakładał przebudowę większości konstrukcji, przywrócenie pierwotnej elewacji, ale całkowite przeplanowanie układu wewnętrznego. Dawny chlew zastąpiono przeszkloną dobudówką, tworząc miejsce na zatopiony salon wychodzący z nowej, rodzinnej kuchni i jadalni. „Kiedy odwiedziliśmy miejsce po raz pierwszy, zastaliśmy bryłę w dość złym stanie” – powiedział Blecher. „Ale konstrukcja domu była naprawdę piękna, kiedy oderwało się od niej wszystkie warstwy ubytków. Zdecydowaliśmy się odbudować go tak bardzo, jak to możliwe, ale także rozszerzyć go o dyskretny salon schowany pod okapem słomianego dachu z tyłu” – powiedział.

Położony na skraju rezerwatu przyrody Geltinger Birk dom pierwotnie zbudowano przez dzierżawców – zwanych crofters – którzy pracowali na pobliskiej posiadłości. Oryginalną ceglaną elewację rozebrano, aby umożliwić montaż nowego betonowego fundamentu. Przywrócono ją jednak prawie dokładnie tak, jak istniała wcześniej. Wstawiono nowe okna, ale umieszczono je w miejscach, w których mur przebito przez poprzednie dobudowy.

Strzecha na dachu

Dach kryty strzechą, który dawno przekroczył przewidywaną żywotność 50 lat, zastąpiono przez dodanie lukarny o czarnej stalowej ramie. „Dach jest bardzo tradycyjny w sposobie, w jaki jest wykonany”, powiedział Blecher. „Byliśmy bardzo drobiazgowi, jeśli chodzi o sposób wykończenia i szczegółowość zasięgu dachu”.

Wewnątrz konieczne były poprawki, aby zwiększyć wysokość sufitu, która w niektórych miejscach wynosiła mniej niż 1,8 metra. Wiązało się to z usunięciem dużej części pierwszego piętra, aby stworzyć przestrzenie o podwójnej wysokości. Poprzednie „małe pokoiki” zastąpiono bardziej nowoczesnym układem, zorganizowanym wokół pomieszczeń mieszkalnych i jadalnych w centrum domu. Odsłonięte belki stropowe, nisko wiszące lampy i duża centralna wyspa kuchenna pomagają stworzyć klimat Nieby Crofters Cottage. Jest też leżanka wbudowana w niszę przy oknie. „Chcieliśmy stworzyć nieoczekiwaną przestrzeń w centrum domu” – powiedział Blecher.

Technikalia

Nieby Crofters Cottage mieści dwie sypialnie, obie na północno-wschodnim krańcu domu. Jedna na parterze, z łazienką, a druga bezpośrednio nad nią. W południowym narożniku znajduje się pomieszczenie gospodarcze i rodzinna łazienka, natomiast hol wejściowy ujęto w wolnostojącą komórkę lokatorską. Wykończenia wnętrz dobrano tak, aby pasowały do odcieni materiałów budowlanych. Dąb zdobi podłogę, a w niektórych miejscach rozciąga się wokół ścian i sufitów. Pozostałe ściany wykończono tynkiem glinianym.

Dodanie ogrzewania podłogowego i potrójnych szyb wpływa na poprawę właściwości termicznych budynku.

Lokalizacja: Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.10.22
zdjęcia: Jose Campos
architekci: Marshall Blecher
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne